Pokemon Go on todellinen ilmö. Jopa niin iso juttu, ettei pelimaailmassa ei ole ennen moista nähty. 80-luvulla syntyneenä itse olen ollut Pokemon metsästyksessä mukana heti pelin suomeen rantautumisesta lähtien. Pokemon on tuttu jo ensimmäisistä televisiojakson sarjoista lähtien, vaikka kovin kauaa sarjaa ei tullut ikinä seurattua. Sarjan aikaisempiin peleihin en ole tutustunut, joten Pokemon Go on ensimmäinen kosketus varsinaiseen Pokemonien keräämiseen. Ajoitus pelin tuomiseen onkin varsin täydellinen, kun liikkuminen on trendikästä ja isolla osasta länsimaalaisen yhteiskunnan asukkaista omistaa älypuhelimen. Pelilaitteet ovat siis jo valmiina.
Vaikka pelaaminen itsessäänkin on ollut yllättävän hauskaa, niin jostain syystä yksi kiinnostavimmista ilmiöistä Pokemon Go:n ympärillä on nimenomaan siitä kumpuava hälinä. Peli on saanut kansaa oikeasti liikkeelle ja esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen puistoon kokoontui heti ensimmäisten viikkojen aikana useaan kertaan hurja määrä ihmisiä tuijottamaan puhelimiaan. Suosituimpia kokoontumispaikkoja ovatkin alueet, joissa on pienen alueen sisällä kolme niin kutsuttua Pokestopia.
Peli ei kuitenkaan ole pelkkää puhelimen katsomista, vaan se on oikeasti sosialisoinut ihmisiä. Ujot suomalaiset siis puhuvat toisilleen! Itse olen todistanut tätä myös, enkä usko että ala-aste ikäiset lapset kadulla normaalisti kommentoisivat tekemisiäni. Ensimmäisten päivien aikana jaettiin kuitenkin paljon lähiympäristön pokemontietoutta ikään ja sukupuoleen katsomatta täysin ventovieraiden kaduntallaajien kanssa.
Toinen mielenkiintoinen havainto on nimenomaan se, kuinka Pokemon Go saa liikkeelle kokonaisia perheitä. Usein vanhemmat ovat lasten kanssa jahtaamassa Pokemoneja, jos ei molemmat omilla laitteilla, niin vähintään yhteisesti. Ei liene viimeaikoina ole ollut vaikeuksia saada vekaraa lähtemään ulos? Pokemonia pelataan yhdessä jopa sukupolvien yli ja hiljattain todistin isoäidin ja lapsenlapsen yhteistä pelaamista Helsingin ruttopuistossa.
Mitä peli sitten on? Tuttuja Pokemoneja jahdataan pitkin oikeaa maailmaa. Peli on siis luotu oikean maailman karttapohjalle ja Pokemoneja voi teoriassa olla missä vain. Pelihahmo liikkuu kartalla puhelimen GPS-signaalin avulla ja läheisyydessä olevat Pokemonit ilmestyvät kartalle, jolloin niitä vastaan voi aliottaa pokepallotaistelun. Otus on tarkoitus napata pokepalloon, ja kiinni saanti riippuu tuurista, käytettävästä pallosta ja pokemonin vahvuudesta verrattuna oman hahmon tasoon. Pokemoneja sitten kerätään ja muutetaan pokekarkeiksi, joilla voidaan kehittää olemassa olevia pokemoneja seuraavalle tasolle. Ennen kaikkea peli on siis niiden Pokemonien jahtaamista, jotka eivät ole kokoajan saatavilla. Harvinaiset pokemonit ilmestyvät harvoin johonkin. Näitä jahdataankin suurella joukolla isoissa tapahtumissa ja kaupunkikierroksilla, jopa koko yön jatkuvissa tapahtumissa.
Pokemonien jahtaamisten lisäksi iso osa peliä onkin Pokestopit, joita on pitkin kaupunkia. Yleensä ne ovat julkisia rakennuksia, patsaita tai ihan vain jonkinlaisia kohteita oikeassa maailmassa. Nämä paikat ovat siis kiinteitä pisteitä pelikartalla, joka vaatii oikeassa maailmassa tietyssä sijainnissa vierailua. Pokestopeilta saa pelissä käytettäviä esineitä kuten pokepalloja. Lisäksi pokestopeihin voi kytkeä Lure-moduuleita, jolloin pokemoneja ilmestyy kyseisen stopin lähelle tasaiseen tahtiin. Tämä onkin suosittu tapa yhdessä jahdata pokemoneja pokestop keskittymissä ja esimerkiksi Helsingistä hyviä paikkoja ovat mm. Kaivopiha ja Ruttopuisto, joissa on lähes aina Luret käynnissä.
Peli on järjettömän suosittu ja tiettävästi lähemmäs 100 miljoonaa pelaajaa on jo kokeillut peliä. Peli myös tahkoaa luonnollisesti valtavia summia rahaa, kuten suosituilla ilmaiseksi pelattavilla peleillä on tapana. Pokemon Gossa oikealla rahalla saa kolikoita, joilla voi ostaa mm. pokepalloja, Lureja sekä muita esineitä omaa peliä vauhdittamaan. Millään tavalla se ei kuitenkaan ole pakollista, joten peli edustaa free to play –pelien hyvin toteutettua lohkoa.
Paitsi että pokemonien löytäminen vaatii liikkumista ja pokestopilta toiselle kulkemista, niin pokemoneja voi saada myös haudotuista munista. Munia haudotaan sitä varten tarkoitetulla esineellä ja munasta riippuen Pokemoni kuoriutuu 2, 5 tai 10 kilometrin kävelyn jälkeen. Tämä siis saa ihmiset nimenomaan liikkeelle ja lenkillä puhelinta tulee pidettyä mukana nimenomaan Pokemon Go päällä. Täytyyhän ne kävelymetrit saada peliin talteen!
Suosion mukana tulee tietysti myös aina varjopuolia. Peliä pelataan auton ratissa ja tulokset voivat olla kohtalokkaita. https://www.youtube.com/watch?v=k-0–aJGLg0 Toisaalta käveleminen puhelinta tuijottamalla voi myös olla vaarallista, mutta onhan sitä tehty näin some-aikana jo vuosia. Ympäristön havainnointi ulkona, jopa Pokemon Go:n ulkopuolella onkin aina erityisen tärkeää varsinkin kaupungeissa. Sanotaan ettei Pokemon pelaajat näe puhelintaan pidemmälle ja juoksentelevat minne sattuu, mutta itse eräänä päivänä huomautin parille kaupungilla kävelleelle naiselle käsilaukun päältä tipahtaneesta hupparista, vaikka pelasin samalla Pokemonia ja kyseiset henkilöt eivät! Peliä voi siis pelata myös turvallisesti, eikä pelin tuijottaminen ole pakollista kokoajan. Värinä ilmoittaa kun pokemon ilmestyy näkyville, joten lenkkeily puhelimen kanssa onnistuu kyllä.
Vaikka peliä pelataan ympäri maailmaa, niin se ei ole kovinkaan tasapuolinen kaikille. Kaupungissa asuvat ovat paljon suotuisammassa asemassa, koska pokestoppeja on paljon ja pokemoneja muutenkin löytyy helpommin. Itse totesin asian, kun peli julkaistiin ollessani viikonloppuna maalla mummolassa, eikä pokemoneja löytynyt muuta kuin houkuttimia käyttämällä. Helsingin keskustassa puolestaan ei tarvitse montaa askelta ottaa kun löytää edes jotain ja isompi joukko ihmisiä tarkoittaa tietysti myös isompia Lure-keskittymiä. Kaupungit ovatkin siis etulyöntiasemassa haja-alueisiin nähden.
Julkaisu oli Pokemon huumaa, eivätkä serverit tätä rasitusta kestäneet. Nyt ongelmat on saatu kuitenkin korjattua ja osittain suurimman suosion laskemisen myötä palvelimet ovat pysyneet hyvin toiminnassa. Pokemon on jopa niin suosittu, että yritykset ovat valmiita maksamaan pokestoppien ja taistelemiseen käytettävien salien saamiseksi lähelle. Pokemon Go:n ympärille onkin syntynyt jos jonkinlaista liiketoimintaa. Ehkä suurimpana varavirtalähteiden myynnissä näkynyt selkeästi ja varmasti moni on vaihtanut parempaan puhelimeen pelin vuoksi. Puhumattakaan esimerkiksi baarien tai ruokapaikkojen lisääntyneistä asiakasmääristä, jos lähistöllä on suosittu pokepaikka.
Pokemon on varmasti tullut toviksi jäädäkseen ja niitä jahdataan suurella joukolla vielä pitkään. Päivityksiä varmasti on myös tulossa, joten pokemonien määrä tulee lisääntymään. Jotkut kun ovat onnistuneet jo kaikki keräämään, vaikka muutama on saatavilla vain tietyllä mantereilla. Se on ilmiö, joka muuttaa käsitystä pelaamisesta ja tuo sen entistä lähemmin kaikkien arkea. Pokemon Go:sta kun ei ole voinut olla kuulematta saatikka näkemättä, jos vain ulkona sattuu liikkumaan.
Vihdoinkin on löytynyt kansaa yhdistävä tekijä, johon ei välttämättä liity alkoholi. Kenties jopa seuraavan asunnon arvoakin saa nostettua ilmoittamalla asunnon olohuoneeseen ylttävästä pokestopista, jos sellainen sattuu asunnon läheisyydessä olemaan?