Nintendo Switch

Kuluvan vuoden yksi suuri odotus on ohi, kun Nintendon uusi konsoli, Switch on saapunut vihdoin kauppoihin. Nintendo on aina seurannut omia uriaan pelimarkkinoilla, eikä se vieläkään lähde kamppailemaan Sonyn tai Microsoftin kanssa raudan tehojen määrässä tai valtavalla ominaisuuskirjastolla. Nintendo Wii oli aikanaan suurelle yleisölle helppo lähestyttävä, jossa oli uudenlainen uutuuden viehätys liikeohjaukseen vahvasti pohjautuvalla teknologialla. Wii U oli puolestaan rimanalitus erityisesti nimen ja markkinoinnin puolesta. Monesta asiasta onkin otettu oppia ja startti Switchin suhteen on ollut ainakin erittäin lupaava.

Tähtäimessä kaikki pelaajat

Switch lähtee tavoittelemaan yleisöä sekoittamalla perinteisen kotikonsolin ja kannettavan pelilaitteen samaan tuotteeseen. Tavallaan Nintendo siis astuu omille varpailleen. 3DS:n korvaajaksi laitteesta ei kuitenkaan omien testien mukaan tunnu olevan. Se on isompi ja kömpelömpi 3DS:n verrattuna, joten kyllä oikeasti kannettavana pelilaitteena 3DS on parempi vaihtoehto. Pidemmillä matkoilla, kuten vaikkapa junassa tai illanviettoon hotellihuoneessa Switch tarjoaa kuitenkin jotain, mitä muut laitteet eivät pysty tarjoamaan.
Nintendo Switch ja Joy-con ohjaimet irroitettuna sekä ohjainten lisäosat.

Nintendo Switch koostuu itse koneesta, joka on oikeastaan pieni tabletti. Tabletin molemmille puolille voidaan kiinnittää Joy-con –ohjaimet. NE voivat olla laitteessa kiinni tai irrallaan, jolloin pelkkä ruutuosa voi jalustansa varassa olla vaikkapa pöydällä. Ohjaimia käytetään pelaamiseen yhdestä tai erikseen, joten pelin niin tukiessa kaksi pelaajaa voi yhden konsolin ohjaimilla osallistua peliin. Saatavilla on myös erillinen Pro Controllerin, joka on normaalin ohjaimen kaltainen, mutta itse en suureksi yllätykseksi ole kokenut sille ainakaan alussa tarvetta. Omaan ehkä hieman normaalia pienemmät kädet, joten ainakin omiin tassuihin Joy-conit napsahtavat varsin luontevasti. Yllättävän mukavaa on myös pelata sohvalla, kun kädet voivat olla erillään toisistaan. Toisaalta taas olen huomannut jostain syystä paljon pelaavani kädet ristissä, joten erilainen lähekkäin asettelu onnistuu ja tuntuu mukavalta. Laitteen mukana tulee myös erilliset lisäpalikat ohjaimiin, joiden avulla niiden kokoa saa hieman kasvatettua. Mukana on myös ohjaintelakointiyksikkö, joka muuttaa molemmat ohjaimet siihen kiinnitettyään yksikön lähes perus konsoliohjainta muistuttavaksi kokonaisuudeksi.

Pelaa missä ja milloin haluat?

Suurin pointti Switchissä on kuitenkin se, että voit vaihtaa pelitilan välillä. Pelaaminen onnistuu ainakin joitain tunteja laitteen omalla akulla ja sitä voi siis pelata laitteen mukana ollessa suoraan sen omalta ruudulta. Pakettiin kuuluu kuitenkin telakointiasema, joka kytketään HDMI-kaapelilla televisioon. Yhdistämällä laitteen telakointiasemaan kuva siirtyy suoraan TV-ruudulle. Nyt Joy-Con ohjaimet voi irrottaa laitteesta ja pelata niillä vaikkapa sohvalta tai käyttää edellä kuvattuja lisävarusteita pelaamiseen. Switchiä telakoidessa ja siitä pois otettaessa kannattaa kiinnittää hieman huomiota laitteen kulmaan telakkaan nähden. On nimittäin mahdollista, että näyttö voi naarmuuntua, jos laitetta nostaa liian vinossa asennossa pois telakasta tai asettaa siihen.

Switch telakassa.

Oma pelikokemus pohjautuu toistaiseksi ainoastaan Zeldaan, mutta laite on osoittanut potentiaalia omassa huushollissa. Yhden TV:n taloudessa ei ole Switchin kanssa ongelmaa, jos perheen muut jäsenet haluavat katsoa samaan aikaan televisiota. Pelihetkeä ei tarvitse edes lopettaa, sen kuin vain irrottaa laitteen telakasta ja peli jatkuu täysin siitä mihin se oli jäänytkin. Taskussa laite ei kuitenkaan kokonsa puolesta kulje, joten työmatkalla pelaaminen jäänee pienempien laitteiden tai puhelimen tehtäväksi.

Ketterä ja simppeli

Switch toimii myös erittäin sukkelasti. Laite käynnistyy todella nopeasti ja Sleep Moden käytön kanssa viivettä ei ole muutamaa sekuntia pidempään. Pelaamaan siis pääsee käytännössä heti. Myös ainakin uudessa Zeldassa tallentaminenkin tapahtuu sekunneissa. Tallennustilaa puolestaan ei ole oletuksena 32 gigan muistissa kovinkaan paljoa, mutta jos käyttää fyysisiä pelikasetteja, niin minkäänlaista asennusta pelit eivät vaadi. Tilaa siis kuluu käytännössä vain käyttöjärjestelmään ja pelitallennuksiin sekä mahdollisiin pelin päivityksiin. Muistikapasiteetti on kuitenkin muistikorteilla laajennettavissa, jos tila pääsee loppumaan esimerkiksi digitaalisia pelejä ladatessa.

Switch ja Joy-Con ohjaimet liitettynä mukana tulevaan Grip-yksikköön.
Ehkä ikävin puuttuva ominaisuus on tallennustilan hallinta. Pelidataa, eli pelitallennuksia ei voi siirtää tai varmuuskopioida mihinkään. Jos laite hajoaa nyt, niin siinä menee sitten pelissä edistyminenkin. Toivottavasti Nintendo tuo mahdollisuuden varmuuskopiointeihin mahdollisimman pian. Muutenkin käyttöliittymä on hyvin yksinkertainen ja simppeli, mutta se on toisaalta ollut itselle iloinen asia. Ehkä siksi myös valikoissa kulkeminen ja laitteen käynnistymiset sekä latausajat ovat todella pienet. Käyttöliittymän erittäin yksinkertainen toteutus voikin olla jälleen se yksi pieni tekijä, miksi Switch voisi tulla koko perheen pelilaitteeksi.

Nintendo on Nintendo

Nintendo on siis keskittänyt voimat mukavan ja sujuvan pelikokemuksen luomiseen ja onnistuu siinä. Switch ei ole tehopakkaus, eikä pyöritä pelejä FullHD:lla saatikka 4K-tarkkuudella. Se on kuitenkin nimenomaan pelilaite, eikä toistaiseksi mitään muuta. Moni kuitenkin jää kaipaamaan media tai steami ominaisuuksia, mutta toistaiseksi laite on nimenomaan sitä mitä Nintendon laitteelta voi olettaa. Se on laite Nintendon pelien pelaamiseen, enkä näe sitä minkään muun vuoksi järkeväksi hankkia. Toisaalta jos iPad on hankittu yöpöydälle sarjojen katsomista varten, niin Nintendo Switch voisi Netflix tuen myötä korvata erinomaisesti juuri tällaisen käytön hintansa puolesta.

Yksittäisenä pelikoneena hinta on toisille kova, mutta toiselta kannalta ajateltuna yhdellä hinnalla saa kaksi pelilaitetta eri käyttötarkoituksiin. Itselle kuitenkin uusi Zelda on aina tarpeeksi painava syy uuden Nintendon konsolin hankkimiseen. Lisäksi se on laitteena onnistunut luomaan iloa ja jonkinlaista uutuuden viehätystä. Toivottavasti laite kelpaa yleisölle, koska mielestäni se on sen ansainnut, erityisesti kun pelikirjasto kasvaa ja muutamia lisäominaisuuksia laitteeseen päivityksen myötä saadaan.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *