Omena tuli taloon


Tietokoneiden maailmassa olen aina ollut valtaosan tavoin Windows käyttäjä. Siitä tuli lopulta ammatti, mutta kiinnostusta on ollut tutustua muihinkin alustoihin. Linux maailmaan olen useammankin kerran yrittänyt päästä kiinni tuloksetta. Sen sijaan Apple on kiinnostanut jo varsin pitkään, mutta osittain hintansa ja jonkinlaisen epävarmuuden vuoksi en ole omenalogolla varustettuihin tuotteisiin koskenut. Applen julkistettua iPhonen ja huomattuani Nokian laadun syöksyn puhelinmarkkinoilla mielenkiinto entistä enemmän alkoi kasvaa.

Apple on mullistanut jo usean teknologian alan omilla tuotteillaan vaikka yhtiön tuotteet ovat usein hintansa puolesta kalleimmasta päästä. Vaikka laitteet maksavat, niin niiden käyttö on kuitenkin jo edesmenneen Steve Jobsin ja Applen insinöörien taidonnäytteen tuloksena erittäin helppoa. Apple on myös onnistunut luomaan itselleen ohjelmistojen, musiikin, elokuvien ja videoiden jakeluverkoston, jollaista ei ole muilla. Applen Store ja iTunes ohjelmistot ovat sen verran kätevästä integroituna Applen laitteisiin, että niissä on melkein liian helppo tehdä ostoksia.

Oma varsinainen kosketus Applen tuotteisiin tapahtui varsin hiljattain iPhone 4S:n myötä. iPhone puhelimen hankinta on ollut pitkään mielessä, mutta kova hinta on toistaiseksi pitänyt kukkaron nyörit kiinni. Nokian E90 puhelimella olen pärjännyt tähän asti noin neljän vuoden ajan, mutta sille ei ole pitkään aikaan tullut enää mitään sovelluksia. Teknologian suur käyttäjän kuitenkin haluan pysyä ajan tasalla myös puhelimen käytössä. Olikin siis viimein aika vaihtaa puhelin uuteen, mutta mihin?

Apple on onnistunut nostamaan iPhonen niin suosituksi, että Applen App Storeen uudet sovellukset tehdään lähes poikkeuksetta ensimmäisenä. Toki pahin kilpailija Googlen Android on varsin varteen otettava vastustaja ja myös sille julkaistaan versiot melko pian. Kuitenkin iso osa sovelluksista on tarkoitettu vain iPhonella käytettäväksi. Androidissa minua kuitenkin hiertää enemmän itse käyttöjärjestelmän tuki. Vaikka Google kehittää ja päivittää Android käyttöjärjestelmäänsä, niin se ei tarkoita että saan puhelimeeni uusimmat ominaisuudet käyttöön. Android on avoin ja ilmainen laitevalmistajille, joten kaikki puhelinvalmistajat tekevät siitä oman version. Tämä tarkoittaa että laitevalmistajan pitäisi päivittää käyttöjärjestelmäänsä. Näyttää kuitenkin pahasti siltä että näin ei tapahdu. Valmistajat kehittävät kokoajan uusia malleja puhelimista ja niihin tulee uudempi räätälöity versio käyttöön. Vanhat mallit unohdetaan hyvinkin nopeasti ja jo julkaisuhetkellä puhelimessa on todennäköisesti vanha versio Android alustasta. Aiheesta oli myös juttua Tietokone -lehden artikkelissa.

Apple puolestaan käyttää omaa iOS käyttöjärjestelmää ja kehittää sitä. Sama käyttöjärjestelmä on käytössä kaikissa vanhoissakin iPhone puhelimissa, joten Applen suhteen voi luottaa kehityksen jatkuvan. Lisäksi Apple tarkistaa kaikki sovellukset jotka Storeen päästetään. Tämä mielestäni on hyvä valttikortti pitämään iOS:n tuholaiset kurissa. Googlen Android puhelimissa on jo nähty virus- ja haittaohjelmia, jotka leviävät Googlen sovellusjakelukanavan kautta. Google ei tarkista sovelluksia, joten ne pääsevät mellastamaan kaupassa vapaasti kunnes huomataan tuholaisiksi.

Yksi merkittävin syy kuitenkin varmasti oli, oi niin ihanan ja rakkaan tyttöystäväni hyvä tuuri. Hän meni ja voitti itselleen oman iPhone 4S puhelimen eräästä Facebookin kilpailusta. Eihän sitä tarvinnut kuin yksi viikonloppu hieman kokeilla kyseistä kapulaa ja olin lopullisesti myyty. Kaikki edellä mainitut seikat sekä tämä onnekas tapahtuma vahvisti asian lopulta Apple iPhonen suuntaan ja sellaisen päätinkin poimia kaupan puhelinsadon hyllystä mukaani.

iPhone 4S


Olen ollutkin puhelimeen erittäin tyytyväinen. Puhelin on tyylikäs ja helppokäyttöinen, vaikka Appl osittain tietyillä toimilla rajoittaakin käytettävyyttä. Näyttö on uskomattoman tarkka ja vaikka se onkin pienempi kuin moni kilpailijansa näyttö, niin se on kuitenkin markkinoiden laadukkain ja tarkin. App Store ja iTunes palvelut ovat vertaansa vailla ja puhelimen muisti täyttyykin kovaa tahtia niin ilmaisista kuin joistain maksullisista sovelluksista. Pääsääntöisesti sovellukset  maksavat vain muutaman euron, joten mielelläni kehittäjää tuen, jos tuote on oikeasti hyvä. App Storen avulla se on tehty erittäin helpoksi. Myös iTunes on yllättänyt käytännöllisyydellään. Nyt sen todella huomaa kuinka helppoa sieltä on puhelimeen tavaraa ladata eivätkä esimerkiksi albumit kauppaan verrattuna paljon maksa. Tulevaisuudessa varmaan tulenkin käyttämään iTunes sovellusta myös maksullisen sisällön hankkimiseen.

iPhone on lisäksi täysin muuttanut käsitykseni mobiilipelaamisesta. Nyt todella ymmärrän kuinka iPhone ja muut älypuhelimet voivat oikeasti olla uhka Nintendon ja Sonyn kovasti kilpailulle käsikonsolimarkkinoille. iPhonelle julkaistut pelit ovat todella halpoja, mutta kuitenkin erittäin laadukkaita. Paljon en ole peleihin ehtinyt vielä tutustumaan, mutta tästä varmasti tulen jotain jatkossa erillisenä kirjoituksena kirjoittamaan.

iPhonen myötä kiinnostus siirtyä Windows maailmasta Macin maailmaan on varsin suuri. Se kuitenkin varmasti antaa odottaa vielä hetken itseään, koska nykyinen Windows PC on vajaa vuoden vanha. Sen sijaan iPad tapletti voisi hyvinkin olla seuraava askel teknologian saralla myös minun olohuoneessani. Kannettava kuin olisi turhan massiivinen ja iPhonen pieni näyttö voisi toki television ääressä tapahtuvaan surfailuun ja ylipäätään internetin selaamiseen olla hieman isompi. Jään mielenkiinnolla odottamaan todennäköisesti ensivuonna tapahtuvaa iPad3:n julkaisua.