The New iPad

Noniin nyt olen minäkin päässyt kiinni teknologian uusimpaan villitysten eli tabletteihin käsiksi. Tuli perjantaina käytyä ostamassa uusi iPad. Tämäkin teksti tulee iPadistä. Täytyy alkuun todeta, että laite on ensimmäisen päivän aikana osoittautunut varsin kiintoisaksi kapistukseksi, mutta olen onnistunut huomaamaan joitakin miinuspuolia. Hankalaa tietysti verrata mihinkään, koska kyseessä on ensimmäinen tablettini. Hankin 32 GB tallennustilalla varustetun Wi-Fi mallin. 4G mallille en näe minkäänlaista tarvetta, joten en siitä turhaan halua maksaakaan.
Ensi kokemus laitteen paketista avaamisen jälkeen oli: ”onpas painava!” Eihän tämä tietenkään loppupeleissä kovin painava ole verrattuna esimerkiksi kannettavan tietokoneeseen, mutta sitä ei täydykään kannatella käsissä kokoaikaa. Pidempi aikainen käyttö kuitenkin vasta lopulta paljastaa miten paino on onnistuttu suhteuttamaan käytettävyyteen.
Heti ensi käynnistymisestä alkaen näytön tarkkuus kyllä suorastaan paistaa silmään. Näyttö on aivan uskomattoman kirkas ja kaikki näytöllä näyttää erittäin terävällä sekä kirkkaalta. Jälleen kerran ei löydy vertailukohtaa vaikka iPad2:n verrattuna, mutta jos vertaan samaa nettisivua uuden iPadin näytöllä sekä 1920 x 1200 tarkkuuden omaaville 24″ HP:n tietokonenäytöllä niin ero on silmin havaittava. Eihän eroa juuri nopealla vilkaisulla välttämättä kovin selvästi huomaa, mutta itse selvästi useamman sivun vertailussa näen kuinka iPadin näytöllä kuva ja teksti ovat selkeämmät ja terävämmät.

Kuvat kaikkien nähtävillä

Yksi outous paljastui heti kun olin hetken käyttänyt iPadia. Ilmeisesti tämä on ominaisuutena aikaisemmissakin iPadeissä, koska googlettamalla löytyi vanhojakin ohjeita mistä asetuksen saa pois. Eli kyseessä lukitusnäytön ”kuvakehys” nappi. Alla olevassa kuvassa lukituksen avausliukulinjan oikealla puolella on kukan kuva. Tästä kun painoin niin iPad muuttui kuvakehykseksi. Ruudulla alkoi siis rullata jo sinne synkronoituneet kuvavirran kuvat. Jos iPad sattuisi häviämään, niin kukatahansa voisi siis nähdä laitteessa olevia kuvia vain klikkaamalla kuvakehys nappia. Onneksi tämän sai kuitenkin pois asetuksista, josta keskimmäinen kuva napattu. Alempana kuva kun asetuksen muuttamisen jälkeen lukitusruudulla ei enää näy kyseistä nappulaa.

Läppärin korvaaja?

No ei. En usko että tabletista on täysiveriseksi kannettavan korvaajaksi. Tosin media ja nettikäyttöön se riittää erittäin hyvin. Itselläni ei ole kotona kannettavaa tietokonetta ja jos on tarvinnut jotain pientä netistä tutkia eikä ole jaksanut sitä varten pöytäkonetta käynnistää, niin olen katsonut asian puhelimella. Tablein iso näyttö on selvästi etu tähän. iPad onkin ollut mukana sohvalla samalla, kun olen pelannut tai katsonut televisiota. Todella kätevä kapine nettisurfailuun ja ohjelmat, kuten Facebook toimivat mielestäni paremmin tabletin leveämmällä näytöllä kuin puhelimella. iPhone tuntuu jopa varsin pieneltä, jos on hetken aikaa leikkinyt iPadin kanssa. Kunhan saa vielä Apple TV:n hankittua ja sen avulla hyödynnettyä uuden iPadin tuomaa tekniikkaa esimerkiksi AirPlayin muodossa, niin pöytäkoneen käyttö varmasti vähenee. Kirjoittaminen on kuitenkin edelleen paljon nopeampaa ja miellyttävämpää näppäimistöllä, kuin kosketusruudulla, vaikka ei sekään kovin hankalaa ole. iPhonen kanssa välillä vähän säätämistä, mutta iPadin sen verran isompi näyttö antaa näppäimille jo hyvän koon. Alku tästäkin blogista tuli kirjoitettua ihan iPadilla, mutta tämä loppu sujuu paljon mukavammin kunnon näppäimistöllä.

Kirja

iPadi voisi hyvin sopia kirjojen lukemiseen. iBook ohjelmasta niitä onkin runsain määrin saatavilla. Vaikka en luekkaan oikeastaan lainkaan kirjoja niin Steve Jobsin elämänkerta on tullut ihan aitona kirjana hankittua. Sitä olen lukenut lähinnä vain pitkillä junamatkoilla. iPad kuitenkin voisi erittäin hyvin korvata paksut kirjat kassista. Latasin iPadiin Steve Jobsin elämänkerran kokeiluosan ja näyttö on mielestäni erittäin hyvä kirjan lukemiseen. Smart Cover tuella laitteen saa myös helposti vaikkapa sängylle pystysuuntaisella lukituksella, jolloin voi lueskella vaaka-asennossa pää tyynyllä. Lisäksi iBook ohjelmasta on kattavasti tarjolla eri fonteja, fonttikokoa kuin myös muutama erilainen väriteema sen mukaan haluaako taustan valkoiseksi vai mustaksi. Tumma tausta vähässä valossa rasittaisi varmasti vähemmän silmiä. Myös näytön kirkkautta voi säädellä helposti.
Screenshot Steve Jobsin elämänkerrasta uuden iPadin näytöllä

Pelikone

Yksi ominaisuus iPadissa kiinnostaa ja se on tietysti laitteen kyky pelikoneena. Muistia on kasvatettu ja näytön uskomaton tarkkuus herättää monen pelaajan mielenkiinnon upeista peleistä. Vielä en oikeastaan ole ehtinyt kunnon peliä iPadille hankkia, mutta täytyy varmaan jossain vaiheessa hankkia oikeasti iPadille ja sen uudelle tarkalle näytölle optimoitu peli. iTunesin ja koneen kautta iPadille synkronoitui samat ohjelmat mitä iPhonessani on käytössä ja mukana seurasivat myös pelit. Ikäväkseni huomasin että todella harva peli tukee iCloud pilveen tallennuksen tallentamista. Esimerkiksi Angry Birds pelit joutuu aloittamaan iPadilla uudelleen ja iPhonen versiona. Eli ruudun keskelle tulee iPhone ruudun kokoinen ruutu. iPad versiot peleistä maksavat enemmän, joten ne täytyisi kokonaan ostaa uudelleen HD versioina. Let’s Golf 3 oli ainoa peli, joka iPhonessa oli ja jonka pelitallennusta pystyi jatkamaan siitä mihin phonella jäi, koska peli tallentaa iCloudiin. Toivottavasti jatkossa pelit hyödyntäisivät enemmän iCloudin tuomaa mahdollisuutta pelata peliä eri laitteiden kanssa samassa tallennuksessa.

Smart cover


Smart cover on kyllä ehdoton hankita iPadin ostajalle. Sen avulla saa erittäin kätevästi suojattua näytön silloin kun laitetta ei käytetä. Lisäksi suoja toimii laitteen tukena. Smart Coverin saa rullattua näytön taakse, jolloin se tukee laitetta pystyasennossa tai vaihtoehtoisesti nostaa yläreunaa, kun laite on esimerkiksi pöydällä vaakatasossa. Todella kätevä apuväline iPadin käyttämiseen.
Enempää en osaa tässä vaiheessa vielä laitteesta kertoa, mutta palaan kyllä vielä asiaan. Seuraavalla kerralla varmaankin tulen käymään Applen tuotteita läpi kun saan Apple TV:n hankittua ja vähän tutustuttua siihen, kuinka kyseinen laite toimii iPhonen ja iPadin kanssa.

Smart Cover pystytykena

Smart Cover vaakatukena

Smart Cover suojana