Apple TV – vuoden turhake?

Apple TV:n takapaneeli. Kuva: apple.com.
Kuvassa on myös Apple TV oikealla, mutta mustaa taustaa vasten musta laite on aika piilossa. 😀



iPhonen ja myöhemmin uuden iPadin julkistuksen nostattama kiinnostut Applen tuotteita kohtaan nousi sen verran suureksi, että kiinnostuin myös Applen ”harrastuksesta”, eli Apple TV:stä. Kyseisestä kapistuksesta julkaistiin myös uuden iPadin yhteydessä uusi päivitetty versio.

Edeltäjänsä kaltainen, mutta paremmalla raudalla päivittynyt Apple TV on varsin näppärän kokoinen pieni boxi, joka on tarkoitettu kodin viihdekeskukseksi. Virtapiuha seinään, HDMI –kaapeli (jota ei mukana tule) laitteen ja television välille ja eikun kojetta käyttämään. Heti alussa kysytään käyttöliittymä kieli ja langattoman yhteyden asetukset. Toki LAN yhteys onnistuu myös.
Apple TV:n käyttöliittymä


Sisältöä laitteessa on viihdepalveluiden suoratoistokanavia kuten Youtube sovellus, josta voi katsoa Youtuben tarjontaa. Applen iTunes storesta voi laitteen ja Apple ID –tilin avulla vuokrata elokuvia, jopa täydellä Full HD tarkkuudella, johon laite päivityksen myötä pystyy. Katsomaan pystyy myös kaikkea ilmaista iThunesin tarjontaa kuten elokuvia, musiikkia, sarjoja ja poadcastejä. Kiinnostavin ominaisuus minulle oli AirPlay toiminto. Kyseisen toiminnon avulla Apple TV:n kautta television ruudulle saa peilattua iPhonen tai iPadin kuvan ja katsoa näin ollen TV ruudulta vaikka sarjoja. Tämä oli myös suurin pettymys. Phonen ja Padin näytön kuvasuhde on sen verran sopimaton TV ruudulle, että mustia palkkeja näkyy joka puolella, kun kuvan laittaa peilautumaan televisioon. TV:n zoomauksella kuvan saa lähes koko ruudulle, mutta ei siitä paljon iloa ole kun tietokoneen kautta saman saa tehtyä lähes yhtä näppärästi ja koko television ruudulle. Lisäksi iPad täytyy piilottaa vaikkapa sohvatyynyn alle, jotta sen näytöllä oleva kuva ei häiritse silmäkulmassa television katselua. Kuva kun täytyy näkyä myös lähettävän laitteen näytöllä. Jos lukitsee toistolaitteen, niin myös kuva häviää myös television ruudulta.

iPadin kotivalikko AirPlayn kautta 40″ televisiossa.


Ongelmalliseksi muodostui myös itse kuvan peilauksen aloitus. Ensimmäisellä kerralla kaikki onnistui hyvin, mutta jo toisella kerralla peilausta päälle laittaessa ei kuva tullut millään näkyviin. iPad näytti että peilaus on päällä, mutta muutaman sekunnin kuluttua peilaus ikään kuin tipahti pois päältä ja television ruudulla ei tapahtunut mitään.

iPadista AirPlayllä peilattu kuva Ruutu.fi sovelluksella Poliisit sarjan jaksosta. Laajakuvasuhde televisiossa.
iPadista AirPlayllä peilattu kuva Ruutu.fi sovelluksella Poliisit sarjan jaksosta. Television asetuksista kuvasuhteeksi asetettu zoomaus.


Myös muut laitteet saa näkymään Apple TV:ssä. Jos tietokoneella on iThunes päällä, niin koko kirjasto on kuunneltavissa Apple TV:n kautta. Myös elokuvia on mahdollista vuokrata koneella ja katsoa Apple TV:n kautta. Tällöin tosin lukemani perusteella elokuva siirretään Apple TV:n jolloin se ei ole enää katsottavissa koneen kautta.
Myös itse käyttöliittymä tuntuu erittäin kankealta. Mukana toimitettavassa kaukosäätimessä on vain muutama nappi ja niillä käytännössä peruutetaan toiminto, hyväksytään toiminto ja liikutaan edestakaisin ristiohjaimella. Lukaisin muistaakseni jostain uutisen, että Steve Jobs olisi hylännyt nykyisen version käyttöliittymästä, mutta se tuotiin uuden Apple TV:n myötä kun Jobsia ei enää ole. No olisi kyllä kannattanut kuunnella Jobsia.
Apple TV:n voinkin omalta osaltani ristitä tämän vuoden turhakeeksi, joka päätyy joko takaisin kauppaan tai Huuto.net:n. En keksi sille juuri minkäänlaista käyttöä, koska AirPlay ei toimi kuten oletin. Tietokone on kiinni televisiossa ja sieltä saa samalla vaivalla tai helpomminkin elokuvat sekä muun viihteen näkymään televisiossa ilman Apple TV:n tuomaa kikkailua. Mieluummin vaikka Mac Mini tai muu pienikokoinen PC mediakoneeksi, jos ei onnistu suora yhteys varsinaiselta koneelta televisioon.

1 kommentti

Kommentointi ei ole käytössä.