Yli 10 vuotta sitten vuonna 2001 PC:lle julkaistu Max Payne oli ehkä ensimmäisiä todellisia suomalaisen peliteollisuuden menestyksentien viitoittajia. Itsekin pelasin tuolloin PC:llä enimmäkseen ja myös Max Payne oli osa silloista pelikokemustani. Remedy loi Matrix elokuvasta tuttua ajanhidastamista käyttävän taistelutekniikan. Sen avulla pelaaja pystyy hidastamaan esimerkiksi kulman takaa hyppyä ja ampumaan vihollisia samaan aikaan ilman, että nämä ehtivät kunnolla edes huomata mitä tapahtui.
Max Payne 3 pelin myötä kyseinen sarja on siirtynyt Rockstarin omistukseen ja Max Payne on uudelleenjulkaistu kovasti pelialustavana kasvaville iOS laitteille. Muutaman euron hintaisena vanha klassikkopeli olikin lähes pakkohankinta.
Peli itsessään ei ole muuttunut mitenkään. Tarina on täysin sama upeine taiteellisine sarjakuvakerrontoineen. Kolme vuotta sitten NYPD:ssä työskentelevä poliisi Max Payne soluttautuu rikolliseen alamaailmaan tarkoituksena selvittää Valkyr –huumeen alkuperä. Huumeen jonka vaikutuksen alaisena olevat addiktit murhasivat hänen vaimon ja vielä kehdossa olleen tyttärensä. Mikään ei kuitenkaan alussa mene niin kuin pitäisi ja Max Payne päätyy itse etsintäkuulutetuksi. Poliisien jahdatessa Max jatkaa tutkimuksiaan tyylikkäässä koko New Yorkin peittävässä lumimyrskyssä selvittääkseen alamaailman salaisuudet. Jos Max Paynen maailma ja siihen vaikuttaneet asiat sekä yksityiskohtainen tarinaselostus kiinnostaa, niin kannattaa käydyä lukemassa Wikipedian artikkeli, jossa on kerrottu mielenkiintoisia asioita pelistä. Pelistä löytyy milenkiintoisia yhteyksiä mytologiaan ja suomalaisuuteen.
Sarjakuvaa hyödyntävä tarinankerronta on todella tyylikästä… |
…ja loistavan ääninäyttelun kanssa luo aivan uniikin tunnelman. |
Aluksi olin varsin epäilevä kuinka hidastustekniikkaa käyttävä peli sopisi iOS laitteiden kosketusnäytöille. Rockstar on kuitenkin onnistunut kontrolleissa varsin hyvin. iPadin näyttö oli mielestäni aivan liian iso, jotta ruudulla olevia kontrolleja pystyi helposti tarpeen vaatiessa käyttämään. iPhonea käytinkin pelin pelaamiseen, jossa sopivan pieni näyttö antaa tukevan otteen kontrolleihin. Varsinkin aseen lataaminen vaati käytännössä käden irrottamisen alakulmasta iPad:lla, jolloin ei voi nopeasti palata enää ampumaan. Erillinen kontrollien säätövalikko on kuitenkin nerokas keksintö. Kyseisessä valikossa kaikkia toimintanappeja näytöllä voi siirtää haluttuun kohtaan, jolloin kaiken saa itselle juuri optimaaliseen paikkaan.
Maxin ja kameran liikuttaminen on tehty myös todella miellyttäväksi. Liikkuminen tapahtuu vasemmassa alalaidassa ja kamera oikeassa. Nerokas idea on kuitenkin se, että varsinaisia kiinteitä kohtia ei toiminnoille ole. Kun peukalon laskee kosketuspinnalle, niin virtuaalinen ohjaustatti ilmestyy siihen kohtaan. Ei siis tarvitse aina osua tarkasti ohjaussauvan päälle, jota ei tunne. Tämä tosin tuotti ongelmia välillä ampumisnapin kanssa. En aina osunut nappiin vaikka sainkin sen liikutettua mukamas sopivan matkan päähän alueesta, jossa kameratattia käytin.
Erillisilellä kontrollien asetusnäytöllä voi itse päättää mihin mikin toimintanappi ruudulla sijoitetaan. |
Kontrollien säädöstä huolimatta suurin ongelma pelissä on epätarkkuus. Peli auttaa pelaajaa automaattisella tähtäämisellä, mutta kun kameraa liikuttamalla tähtäin tulisi saada tiettyyn pisteeseen esimeriksi lasersäderäjähteen ampumiseksi pois tieltä, niin tähtäys aina ontuu. Sormen nostamisen jälkeen tähtäin yleensä aina liikahtaa. Myös vihollisten löytäminen tähtäimeen automatiikasta huolimatta on joskus todella hankalaa.
Oma lukunsa on tilanteet jossa tarvitaan todellista tarkkuutta tai päätyy surman suuhun. Muistin jo pelin alkuvaiheella, että jossain kohtaa peliä tulee tilanne, missä Max kävelee pimeässä tilassa kapean verivanan päällä. Muuta ei näy kuin punainen viiva, jossa on turvallista. Pieni harha-askel tiputtaa Maxin kuolemaan. Mietin jo pelatessa alkua, että kuinka siitä voi selvitä iOS:n kosketusohjauksella. Kyseiset kohdat olivat nimittäin jo itse PC pelissä varsin kinkkisiä. Eihän siitä iOS:llä mitään tullut ja kuolema korjasi kokojana. Onneksi myös Rockstarilla oli tiedostettu ongelmakohdat. Kuoleman jälkeen normaalisti ruutua koskettamalla palataan edelliseen tallennukseen. Onneksi pelissä voi tallentaa koska vain, joten helpottaa kinkkisten paikkojen läpi pääsemistä kun voi tallentaa juuri ennen hankalaa kohtaa. Kyseisten surmanloukkukohtien kanssa sekään ei auttanut. Rockstar oli kuitenkin näihin kahteen kohtaan kuolemaruutuun lisännyt napin, josta pystyi ohittamaan kyseiset tilanteet. Jouduin käyttämään kyseistä toimintoa molemmilla kerroilla.
Kuolemanviivat, joilla olisi pitänyt pysyä ja tarvittaessa hypätä viivalta toiselle. |
Jouduin kuitenkin lopulta käyttämään ”skip level” nappulaa. iOS:llä ei vain onnistu se mikä toimi PC:llä. |
Max Payne on edelleen upea peli ja hyvä että se tuodaan uusien laitteiden myötä uuden yleisön tietoisuuteen. Toivottavasti se ei ole jäänyt vain vanhojen pelaajien iloksi, vaan muutkin ovat löytäneet kyseisen pelin. Karuudessaan se ei toki vedä vertoja uuden sukupolven peleille, mutta tarina, hidastuselementit ja sarjakuvamainen tarinankerronta jaksavat viihdyttää myös iOS:llä alustan vaihdon tuomista ongelmista huolimatta.