Näytöt
Pohdiskelin hieman päässäni etenkin iPhone 5 ja Lumia 920:n eroja. Lumia 920:ssa on tarkin näyttö. 4,5” näyttöön on saatu istutettua 332 pikseliä per tuuma. iPhone5 ei tästä kovin kauaksi jää 326 pikselillään per tuuma. Samsung on puolestaan kisan huonoin 306 pikselillä ja näyttö kuulemani mukaan ei ole yhtä terävä edes 4S:n verrattuna, vaikka eri tekniikalla toteutettuna loistava näyttö sekin on. Muistan lukeneeni että siinä käytetään erilaista tekniikkaa, jossa tiettyä väriä ei näytetä yhtä paljon, kuin kahta muuta pääväriä. En tosin muista miten päin luvut menivät. Näyttöjen todellinen kyky esimerkiksi värien toistossa selvinneekin vasta sitten, kun niitä päästään vierekkäin testaamaan. Ainakin pohjoisessa Nokia varmasti tulee saamaan etua näytöstä, jota voi käyttää hanskat kädessä! Laskettelijalle olisi varsin kätevää. Toisaalta laskuhanskat kädessä kirjoittaminen varmasti ei onnistu, mutta ainakin hississä puhelimeen vastaaminen on helpompaa. Nenä tekniikka on tosin toiminut hienosti tähän asti myös iPhonella vaikka hanskat ovatkin olleet kädessä ja muut toimet sitten tauolla, kun pääsee istumaan.
Kamera
![]() |
Nokia Lumia 920 |
Kamera on ollut 4S:ssä omasta mielestäni todella hyvä, mutta ei toki järjestelmäkameraa voita millään. Enkä kyllä usko, että mikään puhelinkameran sitä pitkään aikaan tulee tekemään. Nokia on kuitenkin kunnostautunut kamera osaajana ja optinen vakaaja Lumia 920 on todella kovanluokan valttikortti kännykkäkamerassa. Vasinaisesti PrueView Pro versiosta, jota aikaisemmin Nokia esitteli 808 mallin voimin ei kuitenkaan toteudu uudessa Lumiassa. Lumia kuitenkin vie voiton ainakin paperilla 8,7 megapikselin kamerallaan, kun kilpailijat ovat tyytyneet 8 megapikseliin. Toisaalta Nokian PR-osaston tempaukset mainoskuvista, joita ei olekaan kuvattu itse puhelimella antaa epäilyksen siitä, että onko kamera lopulta kuitenkaan niin hyvä? Eihän valmistaja itse edes näytä luottavan sen paremmuuteen kilpailijoihin nähden. Apple kehuu myös kovasti kameran kehitystä ja panoraama kuvaus on ihan mielenkiintoinen lisä.
Kuoren alla
Varsinaisesta raudasta en osaa oikein muuta kommenttia antaa, kuin sen että Applen itse suunnittelema A6 ja sen ominaisuudet tai mahdollisuudet ovat varmaan paremmin Applella tiedossa kuin Nokian ja Samsungin puhelimissa oleva Qualcomin siru. Applen iOS tulee myös Appleltä itseltään, mutta Nokia ja Samsung luottavat kolmannen osapuolen järjestelmään, joten etu tässä suhteessa on Applella, joka tekee kaiken laitteesta ja ohjelmistosta alkaen itse.
![]() |
Samsung Galaxy S3 |
Sovelluskaupat
Sovellusten määrässä Apple on tietysti edelleen ehdoton ykkönen. iOS 6 tuo myös navigoinnin ja uudet kartat, joten sekin etu on kapenemassa Nokialla. Kaikki vanhat sovellukset toimivat myös iPhone 5:ssa ja niitä tullaan varmasti optimoimaan myös 5:n suurempaan näyttöön. Entäs toimiiko vanhoissa Lumia puhelimissa olevat ohjelmat uudessa Windows Phone 8:ssa? Vanhoja puhelimia ei ainakaan siihen saa päivitettyä vaan niissä joudutaan tyytymään vanhempaan seiskaan. Applea kovasti syytetään siitä, että käyttöjärjestelmä ei ole muuttunut. Miksi sen kuitenkaan juuri pitäisi? Siitä kun tunnutaan tykkäävän. Paitsi analyytikot, jotka kaipaisivat jatkuvasti jotain radikaaleja uudistuksia. Windows Phone on toki nätin näköinen ja elävän oloinen, mutta iPhonen iOS on mielestäni edelleen erittäin toimiva. Toki parannettavaa olisi myös siinä ja joitain parannuksia iOS6 tuo tullessaan ja mikä parasta, myös vanhoille laitteille. Nokia ei puolestaan tunnu kovin kummoista jatkumoa tuotteille takaavan vaan uusi malli tarkoittaa uutta käyttöjärjestelmää.
Kaikkea pientä kivaa
Hah ja mikä hiton langaton lataus? Näittekö sen mötikän mitä Nokia esitteli pöydällä, johon voi laitteen laskea latautumaan? Ainoa hyvä puoli on, jos kotoota löytyy vastaavaa lataustekniikkaa hyödyntävä laite, niin samassa telineessä voi ladata myös puhelimen. Kuinkahan paljon siinäkin menee sitten sähköä hukkaan ja johto siihen latauslaitteeseen menee kuitenkin. Applen pienempi uusi liitin on mielestäni kiitettävä veto ja etenkin, koska johto käy puhelimeen kumminpäin vain! Vähemmän se johdonpätkä pöydällä tilaa vie kuin erillinen taso.
iPhone 5:ssa käytetään nano SIM korttia. Se saattaa muodostua esteeksi ainakin ”Bring your own device” mallin työntekijöille, jotka käyttävät omaa puhelinta työpaikan liittymällä. Ellei sitten vanhan microSIM kortin leikkely onnistu kuten aikanaan iPhoneen siirtyessä. Saako firman puolesta uudenlaista SIM korttia ja jos saa niin kuinka nopeasti? Entäs jos iPhone 5 jostain syystä hajoaakin? Korttia kun ei saa toiseen, vaikkapa vanhaan kunnon Nokialaiseen, joka laatikossa lojuu varapuhelimena. Toivottavasti jonkinlaisia adaptereita on tulossa markkinoille.
Apple osaa aikataulut
![]() |
Nokian PR-osaston mainos. Julkaisupäivät tosin puuttuvat listasta |
Merkittävin seikka on kuitenkin mielestäni julkaisu. Nokia ei ole edelleenkään kertonut, koska tuote tulee. Apple sen sijaan kertoi heti ennakkotilausten alkamisen sekä tuotteen toimitusaikataulut. Koskahan Nokia pystyisi tekemään saman? Eli että ei kerro mitään tuotteesta, ennekuin se on tulossa. Tässä ihailen kyllä Applea. Antaa huhujen pyöriä ja kerrotaan vasta sitten kun on jotain kerrottavaa.
Entäs se S3?
Androidia, eli Samsungin S3:sta en tunne juuri lainkaan, joten en sitä osaa vertailuihin juurikaan ottaa. Androidissa hiertää osittain se sama, mikä Nokiassakin. Käyttöjärjestelmä tuntuu vaihtuvan aina uuden puhelinmallin myötä ja päivitystä ei tule kovinkaan hyvällä tahdilla vanhoihin malleihin. Valmistajat kun räätälöivät Androidista aina oman versionsa. Tosin S2 ja S3 taitaa olla samalla käyttöjärjestelmällä? Tilanne onkin ilmeisesti parantumassa ja Androidista ei tule automaattisesti vanhaa versiota uuteen puhelimeen.
Avoimuus kuitenkin tuo mukanaan viritysmahdollisuuden, jota moni kaipaa ja siksi se onkin ainut vaihtoehto. Itse en sitä tarvitse vaan haluan laitteen toimivan suoraan. Googlen Play kauppaankaan ei voi luottaa samalla tavalla kuin suljettuihin App Storeen tai Microsoftin Marketplacen. Ohjelmat niissä kun tarkistetaan etukäteen, joten haitallista koodia ei ainakaan niin helposti pääse markkinoille. Tätähän ei Google tee ja kauppapaikka onkin uutisten mukaan pullollaan haitallisia sovelluksia. Toki valveutunut käyttäjä varmasti pystyy suurimmat riskit välttämään lataamalla vain tunnetuilta kehittäjiltä sovelluksia.
Itsellä on edelleen käytössä vähän karvalakimpi 820, enkä aio vaihtaa ennen kuin hajoaa. Tuhannen taalan kysymys sitten onkin, että ostaako vielä jatkossa windows-puhelinta.