eSports nostaa päätään – suomalainen Hearthstone turnausvoittoon!

Janne Mikkonen, joka tunnetaan pelimaailmassa nimimerkillä Savjz, voitti tässä kuussa järjestetyn SeatStory Cup II:n päihittäessään toiseksi tulleen Mirrarin Hearthstone: Heroes of Warcraft -turnauksessa.

SeatStory Cup on saksalaisen Dennis Gehlenin luotsaama turnaus, jossa pelataan Blizzard Entertainmentin vuoden 2014 alussa julkaistua digitaalista keräilykorttipeliä. Korttipeli Hearthstone: Heroes of Warcraft ammentaa pelisisältönsä nimensä mukaisesti suositun Warcraft-verkkopelin maailmasta ja se on toistaiseksi pelattavissa ilmaiseksi monilla eri alustoilla. Vaikka pelaaminen ja aloituspakka ovat ilmaisia, maksavat pelissä parempien ja harvinaisempien korttien hankkiminen.


Omassa kaveripiirissä Hearthstone on varsin pienen, mutta sitäkin aktiivisemman porukan harrastus. Omaa kokemusta pelistä ei ole, sillä korttipelit eivät ole juurikaan jaksaneet koskaan innostaa. eSports yleisesti on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen laji, vaikka kilpapelaaminen ei Suomessa ole vielä lyönyt läpi harrastusporukoita kummemmin.


Ensimmäinen SeatStory Cup pelattiin maaliskuussa 2014, jolloin Mikkonen oli myös mukana mutta jumiutui jo semifinaaleihin. Voittajaksi selviytyi tuolloin amerikkalainen StrifeCro, joka nappasi 8000 dollarin pääpotin.


Toisessa SeatStory Cupissa Mikkonen selviytyi finaalipeliin, jonka hän otteli tšekkiläistä Mirraria vastaan ja voitti pistein 5-1. Näin Mikkonen lunasti itselleen 10 000 dollarin päävoiton ja peliä juontaneet kuvailivat ottelua seuraavasti;

”Se oli kohtalo! En voi uskoa tätä. Mitä mieltä sinä olet?”  

”Minun mielestäni Savjz oli hullun hyvä ja koko peli meni täysin hänen tahtonsa mukaan. Oli hänen päivänsä!”

Jo Beta-vaiheessa peliä pelaamassa ollut Mikkonen vastaanotti turnauksen päätteeksi komean palkintopokaalin ja kertasi tuntojaan;

”Tämä merkitsee minulle paljon. Olen voittanut palkintoja aikaisemminkin, mutta silloin vastassani ei ollut tämän tasoisia vastustajia. Tämä oli mahtavaa ja täällä on monia lahjakkaita pelaajia.”

Finaalipelit sekä haastattelut katsottavissa oheisesta Youtube-videosta.

Mikkosesta, alias Savjzista, kuullaan varmasti maailmalla vielä uudelleenkin. Suomessa eSports on vielä kohtalaisen pienen joukon harrastus, kun monissa muissa maissa lajilla on jo monia ammattilaispelaajia. Tästä kertoo paljon esimerkiksi Yhdysvaltojen hallituksen vuonna 2013 tekemä päätös, jonka mukaan maan hallitus tunnustaa tästedes eSports-pelaajat ammattiurheilijoiksi. Tämän päätöksen myötä ulkomaiset ammattipelaajat pääsevät helpommin osallistumaan Yhdysvalloissa järjestettäviin turnauksiin, sillä he saavat nyt käyttää urheilijoille myönnettäviä viisumeita.

Suomessa tunnetuin eSports-tapahtuma on vuosittain järjestettävä Assembly Summer, jossa on tarjolla turnauksia niin ammattilaisille kuin harrastajillekin. Turnauksissa pelataan muun muassa Dota 2:a, StarCraft II:a, Counter-Strikea ja League of Legendsiä ja turnauspalkintojen yhteisarvo oli kesällä 2014 hieman yli 50 000 euroa.

eSportsin tunnettavuutta Suomessa pyrkii edistämään Suomen elektronisen urheilun liitto ry, eli SEUL. SEUL on toiminut vasta muutaman vuoden ajan, mutta se on vaikuttanut merkittävästi suomalaisten eSports-pelaajien aktiivisuuteen ja yleisen eSports-tietouden leviämiseen.

eSports tarjoaa täysin uudenlaisen urheilulajin sekä sen pelaajalle että seuraajille, sillä muutamissa maissa eSports-turnauksia voi seurata suorana lähetyksenä jopa televisiosta. Esimerkiksi Etelä-Koreassa on televisiokanava, joka lähettää ainoastaan eSports-turnauksia vuorokauden ympäri. eSports-turnauksia seuraa koko ajan suurempi yleisö sekä Aasiassa, Euroopassa että Yhdysvalloissa, mikä on herättänyt kiinnostuksen myös lajin urheiluvedonlyöntiin.

Yle teki viime kesän Assemblyn yhteydessä upean kulttuuriteon. Yle Areenassa ja lopulta ihan televisiossa TV2:lla nähtiin selostuksen kera kilpapelaamista ensimmäistä kertaa Suomessa. Herkkua on tulossa lisää, sillä Yle on suuntaamassa kuukauden kuluttua Ruotsiin. Tulossa on suorana Counter Strike -finaalin Ruotsin DreamHack Winter 2014 -pelitapahtumasta lauantaina 29. marraskuuta. Lisätietoja löytyy Ylen asiaa käsittelevästä artikkelista.

Suomessa pääasiallisena kanavana eSports-lähetyksissä on kuitenkin edelleen internet ja lähetyksiä voi seurata livenä ainakin Twitch-palvelussa, joka on yhdysvaltalainen suoratoistopalvelu. Nykyisin moni massiivinen verkkopeli, kuten Eve Online, tukee suoraa videolähetystä Twitchin kautta maailmalle. eSports-kohteita löytyy useammasta netin vedonlyöntipalvelusta. Tosin lajin nuoruudesta johtuen uusia huippunimiä tulee pinnalle jatkuvasti, joten lopputulosten veikkailu saattaa olla yllättävän haasteellista.

eSports Suomessa on saanut hitaan alun, mutta ei tarvitse kuin vilkaista muiden maiden elektronisen urheilun kehitystä nähdäkseen, mihin suuntaan suosio on menossa. Maailmanlaajuisesti eSportsia seuraa yli 71 miljoonaa ihmistä ja luku kasvaa päivittäin. Toivottavasti tulevaisuudessa eSports Suomessakin merkitään samalle viivalle muiden urheilulajien kanssa ja joskus kaukaisessa tulevaisuudessa se voisi olla jopa osa olympialaisia?