Odotusten kasvattaminen ja suoranaisten lupausten antaminen erityisesti isojen titteleiden osalta ovat erittäin yleinen markkinointikeino peliteollisuudessa. Omalla kohdalla se kulminoitui erittäin ikävästi Micorosftin ja Ubisoftin osalta vuoden 2014 aikana.
Aluksi Microsoft jäi jälkeen pahasti uuden konsolisukupolven tullessa markkinoille ja Sony sai käytännössä ilmaiseksi tukevan ”johdon” konsoleiden kaksintaistelussa. XboxOne ei ole vieläkään sellainen laite, kuin se myyntipuheiden mukaan olisi pitänyt olla, saatikka laite, jonka piti olla valmis lisäajan suomin turvin Suomen julkaisussa. Koneella ei voi valita edes sijaintia suomeen, vaikka koneen kielenä haluaisi käyttää englantia.
Toinen vielä isompi pettymys on AAA-pelien julkaiseminen keskeneräisenä, jossa Ubisoft on kunnostautunut erityisen hyvin. Watch Dogs, ei ollut lainkaan sitä mitä annettiin ymmärtää, vaikka toki erittäin hyvä peli. Pahempaa jälkeä syntyi kun Assassin’s Creed: Unityn arvostelujen myöhästyminen antoi jo osviittaa tulevasta. Peli oli täysin kelvottomassa kunnossa julkaisussa, eikä The Crew tai Far Cry 4 ole säästyneet ongelmilta. Kaikki samasta muotista valetut, hyvin erilaiset pelit ovat käytännössä olleet julkaisunsa aikaan pelikelvottomia. Far Cry 4 ehkä niistä parhaiten koossa pysynyt, mutta siitä olikin vähiten hypeä. Näyttäisi siltä, että sitä mitä enemmän Ubisoft nostattaa pelinsä markkinointia, niin sen varmemmin se tulee epäonnistumaan ainakin teknisen laadun puolesta.
Tekevätkö pelaajat sitten mitään? Todennäköisesti eivät, vaan peli toisensa jälkeen rikkoo ennakkomyyntiennätykset sekä myöhemmin tuottoennätykset. Olemmeko todella niin idiootteja, että ostamme tuotetta, jotka eivät ole valmiita näkemään päivänvaloa ja tyydymme kärvistelemään korjaavien päivitysten toivossa? Myönnän itse tähän ainakin ajoittain syyllistyneeni, mutta jos pohtii vaikka, että ostaisinko itselleni television, jossa toimii vain yksi ainoa kanava, eikä sillä voisi tehdä mitään muuta? Vastaus olisi tietysti en ostaisi.
Pelit ovat toki tuotteita, joiden tarkoitus on tehdä yritykselle ja osakkeenomistajille rahaa. Ubisoftin tapauksessa se näyttää pahasti kulminoituvan kelvottomien tuotteiden pakkojulkaisuna, koska tuote on vain suunniteltu tuottamaan käteistä tietyssä ajankohdassa. Kenties tyydyttää sijoittajat hetkeksi, mutta ainakin minulle vuosi 2014 tiivistyi vahvasti luottamuksen menettämisenä Ubisoftin isoja pelejä kohtaan. Niinpä uudet AAA-tittelit Watch Dogsin jälkeen ovat jääneet kaupanhyllyyn odottamaan halvempaa hintaa ja toimivaa päivitysversiota.
Onneksi vielä joukossa on niitäkin, jotka ymmärtävät pelin laadun päälle ja siitä kertoo etunenässä CD Projektin The Witcher 3:n kanssa, joka on siirretty jo useaan kertaan. Moni muukin peli on siirtynyt vuodelle 2015 ja hyvä niin. Toivottavasti se kertoo halusta tehdä peli valmiiksi ennen julkaisua, eikä vasta sen jälkeen. Nintendo on aina ollut oma lukunsa peliteollisuudessa ja pelit ovatkin kerta toisensa jälkeen erittäin hiottuja kokonaisuuksia. Harvoin niistä mitään edes kuullaan, ennen kuin oikeasti on jotain näytettävää.
Ubisoft ja Microsoft ovat tyhjillä lupauksillaan ajaneet karille vahvasti sen luottamuksen, mikä kyseisiä firmoja kohtaan itsellä oli ennen uuden sukupolven esiinmarssia. AAA-titteleiden osalta en tule harrastamaan enää ennakkotilaamista. Katson ja odotan rauhassa, onko peli pelattavassa kunnossa ja jos on, niin harkitsen haluanko pelata sen heti vai vasta paljon myöhemmin. Poikkeuksia toivottavasti edelleen kuitenkin löytyy, kuten The Witcher 3, joka on tämän hetken kuumimpana pelinä odotuslistalla ja Nintendolta esimerkiksi tuleva uusi Zelda.
Toivottavasti vuodesta 2015 tulee antoisa nyt kun uudet konsolit ovat saavuttaneet kodit ja niille oikeasti kehitettyjä uusia titteleitä alkaa vihdoin ja viimein ilmestymään. Kenties 2015 vuoden aikana edellinen sukupolvi on aika viedä lopullisesti eläkkeelle ja siirtää syrjään television vierestä.
Oikein antoisaa alkanutta pelivuotta 2015 kaikille!