The Walking Dead – Episode 1



En ole varsinaisesti zombilla terästettyjen kauhupelien ystävä. Resident Evil on oikeastaan ainut sarja zombityypistä, jota on tullut pelattua enemmänkin. Viimeisimmän 5 osan myötä kauhulementit tosin suurimmaksi osaksi poistuivat siitäkin. The Walking Dead ei siis ole osunut oikeastaan muuten silmään kuin otsikkona, mutta kuulin yllättäen pelin olevan erittäin hyvä. Kyseessä on episodeihin perustuva peli ja toista episodia ei ole vielä edes julkaistu, joten ajattelin hypätä kelkkaan mukaan varsinkin kun Demo herätti todella mielenkiinnon.
Peli pohjautuu sarjakuvaan, josta pyörii parhaillaan myös suomen televisiossa samaa nimeä kantava sarja. En ole tutustunut siihen, mutta pelin perusteella ainakin aihetta olisi. Peli ei nojaudu liikaa zombeihin vaikka se toki yksi iso osa onkin. Koukku on enemmänkin ihmisten välisessä draamassa. Päähenkilö Lee on raudoitettuna poliisiauton takapenkillä, josta tarina käynnistyy. Hänet on ilmeisesti tuomittu murhasta. Matkalla auto kuitenkin törmää tiellä harhailevaan hahmoon ja suistuu tieltä. Tästä alkaa erikoisella tavalla toteutettu draamaseikkailu. Jo muutaman minuutin pelaamisen jälkeen valtava mielenkiinto herää päähenkilöön ja hänen tarinaan. Mitä, miksi, mitä täällä tapahtuu?


Pelaaja ei varsinaisesti ohjaa hahmoa liikkumaan aina, vaan ruudulla olevia kohteita etsimällä voi suorittaa erilaisia toimintoja. Pääosa pelissä on muiden henkilöiden ilmisuhteiden luominen. Alussa Lee löytää läheisestä talosta nuoren tytön, joka on odottanut pitkään vanhempiaan kotiin. Ympärillä tuntuu kuhisevan yhä enemmän ja enemmän zombeja, joten Lee lähtee selviytymismatkalle tytön kanssa.
Tarina ja kohtaukset ovat erittäin hyvin kirjoitettu. Peli on lisäksi sarjakuvamaisella otteella piirretty ja tyyli näyttää erittäin hyvältä. Välillä tilanteissa ja muiden henkilöiden kanssa puhuessa eteen tulee monivalintaruutu, josta valitaan mieluinen vaihtoehto. Välillä päätökset tehdään todella nopeasti, jopa liiankin nopeasti sillä itse en aina ehtinyt edes kaikkia vaihtoehtoja läpi käymään, ennekuin piti jo valita vastaus. Paniikkiratkaisuja siis välillä syntyy. Tilanteet eivät ole lisäksi mitä tahansa tilanteita, vaan niissä luodaan oikeasti suhdetta pelin muihin hahmoihin. Nämä vaikuttavat pelin tulevaisuuteen ja muihin episodeihin. Repliikin jälkeen tulee välillä jopa ruudulle informatiivinen viesti siitä, kuinka vastapuoli suhtautui pelaajan antamaan vastaukseen.


The Walking Dead on yksi tämän vuoden ehdottomia yllättäjiä ja odotan todella mielenkiinnolla jatkoa. Se ei ole aivan perinteistä zombipelaamista, vaan suhtautuu siihen todella omaperäisellä tavalla. Pieni jännitys ja kauhuelementti on läsnä, mutta se ei ole pääpointti. Pelin hahmoihin tulee nopeasti omanlainen tunneside ja tilanteisiin reagoi vahvasti myös sen mukaan mitä itse olettaisi tekevän, jos olisi hahmon tilanteessa. Pelaajan vallassa tuntuu erittäin hyvin olevan se, miten eri tilanteisiin haluaa suhtautua. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja jo demosta sai hyvän viitteen siihen mitä tuleman pitää. Ensimmäisen episodin jälkeen esitetty ”seuraavassa jaksossa” pätkä ei vähentänyt yhtään halua päästä jatkamaan peliä, joten pieni harmitus oli ettei E3:n jälkeen kuultu jatkon aikataulutuksesta mitään. Eiköhän ne sieltä pian kuitenkin ala tupsahtelemaan ja pieni odotushan on aina mukavaa.