Kauankohan uuden logon suunnitteluun meni? No yksinkertaisuus on toki hyvästä. |
Nyt tulee pitkä kirjoitus ja paljon kuvia, mutta onneksi vain vähän asiaa. 😀
Microsoft on pian julkaisemassa uuden version Windows käyttöjärjestelmästään. Windows 8 nimeä kantava uutukainen ei ole kuitenkaan kovinkaan paljon kehuja herättänyt ja mitä itse sitä nyt hieman kokeillut, niin ihmetyttää moni asia. Dome.fi sivusto uutisoi usean pelikehittäjän kommenteista Windows 8 kohtaan.
Microsoft on pian julkaisemassa uuden version Windows käyttöjärjestelmästään. Windows 8 nimeä kantava uutukainen ei ole kuitenkaan kovinkaan paljon kehuja herättänyt ja mitä itse sitä nyt hieman kokeillut, niin ihmetyttää moni asia. Dome.fi sivusto uutisoi usean pelikehittäjän kommenteista Windows 8 kohtaan.
Uutiseen viitaten sulkeutuneisuus tietysti rajoittaa, mutta toisaalta se varmistaa laadun kuluttajalle. Itseäni ei ainakaan välttämättä haittaa, että kaikki ohjelmat ja pelit tulisi hankittua samasta paikasta Applen Storen tapaan.
Microsoftin TecNet -sivustolla on 90 päivän täysi Windows 8 versio ladattavissa ja kokeiltavissa. Täytyi ottaa siis testipenkkiin ja asennukseen yhteen noin 1-2v vanhaan HP:n kannettavaan koneeseen. Itse asennus ei kauaa kestänyt:
CD:ltä bootti ja pian asennus kysyykin kieltä.
Sitten asentamaan.
Päivitys ainakin Windows 7 ja Vistasta pitäisi tietääkseni onnistua ilman tietojen menetystä. Nyt tein kuitenkin alemman, puhtaan asennuksen.
Levyosiot tyhjäksi ja samaan osioon koko paketti.
Odotellaan….
Valitaan haluttu väri varsin räikeästä valikoimasta. Toki valinnanvaraa näyttää löytyvän.
Varsin mielenkiintoinen ominaisuus alkuasetusten joukossa on tietokoneelle kirjautuminen Microsoft tunnuksella, joka siis on sama asia kuin Windows Messenger tai vaikkapa Xbox Live tunnus. Esimerkiksi Microsoftin pilvipalvelu SkyDrive oli heti käytettävissä uuden käyttöliittymän kautta olevalla ohjelmalla ilman erillisiä kirjautumisia.
Noin 15–20 minuutissa kone oli käyttövalmiina. Tosin jälkeenpäin laitehallinnasta katsoin, etteivät aivan kaikki koneen sisältämät komponentit olleet saaneet ajureita. Esimerkiksi koneen sisäinen 3G -kortti oli tuntemattomissa laitteissa listattuna. Kone kuitenkin toimi hienosti ja aloinkin sitten sukeltamaan ihmetysten valtamereen.
Uusi käyttöliittymä
Kone aukeaa Windowsin uuteen käyttövalikkoon. Alkujaan Metro -käyttönimellä tunnettu liittymä on yhteneväinen Windows Phone, Xbox ja Windowsin Tablet käyttöjärjestelmän kanssa. Laatikot ovat eläviä ja esimerkiksi säätiedoissa rullaa Euroopan pääkaupunkien säätietoja.
Alkuikkunassa on vain suosituimmat tai sinne kiinnitetyt ohjelmat. Muut kuten Windowsin perinteiset apuohjelmat on piilotettu hiiren oikean napin painalluksen taakse, joka tuo esille alapalkkiin ”All apps” valikon.
Siitä avautuu näkymä listaan, josta pääsee koneen ohjelmiin ja tuttuihin hallintasovelluksiin.
Esimerkiksi Control Panel aukeaa kuitenkin normaalin Windows 7 -version tutulle työpöydälle. Tänne pääsee helposti myös ”Metro” -liittymän Desktop ikkunan kautta. Varsinaisesti kone toimii siis edelleen tutun näköisessä ympäristössä, mutta ilman kaiken sisältävää käynnistä-valikkoa.
Kun hiiren vie entisen Käynnistä -valikon paikalle, niin alakulmasta tulee esiin ikoni, josta pääsee takaisin Metro -käyttöliittymään.
Metron puolella Windows 8:n ohjelmat ovat ikään kuin jatkuvasti kokoruutu tilassa. Yllä on kuva Internet Explorerin uudesta 10 versiosta, joka toimii normaalisti ikkunana, jos sen avaa Windows 7 tyylisen käyttöliittymän puolella. Jos taas Start valikon Internet Expoler ikonia klikkaa, niin selain aukeaa ikään kuin kokoruutuna, jossa osoitepalkki ja hallintanapit ovat ruudun alaosassa.
Muutkin uutta käyttöliittymää tukevat sovellukset aukeavat kokoruudulla. Yllä kuva Windowsin Store sovelluksesta, josta saa mm. pelejä ja ohjelmia ladattua. Tyyli on selvästi tehty kosketusnäyttölaitteelle, koska osa valikoista on piilossa ruudun oikealla puolella. Alaosassa ruutua kuitenkin näkyy vierityspalkki, jota veivaamalla saa liikettä sivusuunnassa ja ruudun ulkopuolelta ilmestyy lisää valikoita.
Koneen sammuttaminen ei olekaan itsestään selvää. Hiiri täytyy viedä koneen oikeaan alakulmaan, joka tuo valikon oikealle sivustalle. Täältä löytyy sitten Settings -valikko, josta koneen sammuttaminen onnistuu.
Pikanäppäimet tosin auttavat. Windows nappi esimerkiksi vaihtaa helposti perinteisen ja uuden työpöydän välillä. Ctrl + Q tuo puolestaan Apps haun ja Ctrl + W Settings haun. Haku onnistuu suoraan myös uudella työpöydällä yksinkertaisesti vian kirjoittamalla jotain. Esimeriksi kirjoitetaan Word, niin haku tulee automaattisesti eteen ja Microsoft Word onkin valittavissa enter -napin tai hiiren painalluksella. Suora kirjoitushaku on varsin kätevä ohjelmien hakemiseen, mutta asetusten hakuun joutuu selaamaan oikean laidan valikosta yhden ”välilehden” alaspäin, jotta näkee haun tuomat Settings vaihtoehdot. Ctrl + W:n kautta varmaan kannattaakin tämä tehdä. Microsoft olisi ihan hyvin allekkain samaan syssyyn voinut tuoda kaikki hakutulokset, kuten Windows 7:n Käynnistä -valikon haku tekee.
Yksi kiinnostava osa-alue Windows 8:n myötä on Pelit -sovellus. Sovellus avaa suoraan Xbox-pelit valikon, josta näkee Xbox Live tunnuksen tietoja. Profiili, kaverit, saavutukset, viimeksi pelatut pelit jne. Kaikki löytyvät uuden käyttöliittymän tyyliin sivuttain rullaavasta valikosta.
Viimeisimpänä Xboxilla on tullut Sleeping Dogsia pelattua ja se myös näkyy sovelluksen valikoissa. Kohta ”Tutki peliä” tuo tietoja pelistä ja siihen liittyvästä Storen sisällöstä kuten myös etenemisestä pelissä.
Mielenkiintoinen vaihtoehto on varmaan myös ”Toista Xbox 360:ssä”. Linkkiä painamalla tulee yläkuvan virheilmoitus, jossa kehotetaan lataamaan lisäosa SmartGlass. Tästähän Microsoft kertoi E3 lehdistötilaisuudessaan. En kuitenkaan Storesta SmartGlass sovellusta löytänyt, joten ehkä se on tulossa. Voiko kenties PC:llä pelata Xbox peliä, jos kone on päällä?
Storesta löytyy myös ilmaisia pelejä, joilla ilmeisesti näytetään mahdollisuuksia. Varsin komean näköistä tavaraa ainakin edustaa perinteinen Mahjonki, jota tuli yhden tason verran jopa pelattua.
Se toimi mukanaan jopa ensimmäisen Windows 8 PC:llä saavutetun 10G pistettä Xbox tilin saavutuksiin! 🙂
Yhteenveto
Windows 8 on aluksi järkytys. Uusi käyttöliittymä, jota ei saa edes vaihdettua oletuksena perinteiseen on todella outo. Uutuudet ovat kuitenkin aina uutuuksia ja niihin sisään pääseminen kestää aikansa. Tuomiota W8:n surkeudesta tai erinomaisuudesta en voi suoralta kädeltä antaa. Itseä viehättää uutuudentuntu, mutta samalla haluaisi että homma toimii perinteisesti. W8 yhdistää tavallaan molemmat, joten ei se täysin toivoton tapaus ole.
Jo vajaa päivän käytön jälkeen Windows 8 alkaa tuntua jopa hieman eheältä kokonaisuudelta, jota oppii kyllä käyttämään. Varsinkin yhdellä tunnuksella koneelle kirjautuminen, joka avaa reitin samalla tunnuksella toimiviin Microsoftin palveluihin kuten Xbox live, Skydrive tai vaikkapa Messenger (Viestit ohjelma W8:ssa) tuntuu toimivan todella helposti ja näppärästi.
IT -ammattilaisena tosin uuden kokeminen on jatkuvaa, joten en näe uuden järjestelmän tuomia haasteita välttämättä esteenä. Sen sijaan yrityskäytössä uskon että Windows 8 tulee jäämään väliinputoajaksi, kuten Vistalle kävi aikanaan. Windows 7 on uudempi, mutta tutunoloinen ja siihen on suhteellisen helppo kouluttaa henkilökunta. Windows 8 tarvitsee mittavat koulutukset ja se pudottaisi työtehoa varmasti pitkäksi aikaa. Siinä kun on tavallaan kaksi käyttöjärjestelmää sekaisin. Vanha Windows 7 ja uusi ”Windows 8 Metro”. Aina ei edes tiedä kumpaan liittymään ohjelma tulee aukeamaan. Lisäksi jos ympäristö todella suljetaan ja yritysten omat räätälöidyt sovellukset tarvitsevat jatkossa Microsoftin lisensioinnin, niin ei välttämättä olla kovinkaan innokkaita vaihtamaan juuri toimimaan saadusta Windows 7 ympäristöstä uuteen.
Kotikäytössä ja varsinkin, jos sieltä tulee löytymään Windows puhelin, Xbox ja kenties tuleva Microsoftin tabletti, niin yhtenäisessä käyttöjärjestelmässä on potentiaalia. Samaan tapaan kuin Applen laitteet toimivat hienosti keskenään. Sivuttain rullaavasta tyylistä en tosin PC:llä kovinkaan paljon pidä, vaikka se tabletilla tuntuukin luontevalta. Toisaalta Xbox käyttää jo vastaava ja siellä siihen on tottunut, joten varmaan sama käyttökokemus PC:llä onnistuu myös ajan kanssa.
Pelipuoli kiinnostaa tulevassa järjestelmässä ja SmartGlass ominaisuuden tuomat mahdollisuudet varsinkin. E3:n ohessa tosin muistan kuulleeni että Microsoft tulisi myös esimerkiksi Applen iPadia SmartGlassilla. Onhan nykyisinkin jo mahdollista päästä käsiksi samalla tavalla iPadilla Xbox Live tunnuksen tietoihin, joten uutta se ei ole W8:n myötä.
Ristiriitaiset tunnelmat, mutta katsotaan ja kuunnellaan mitä tuleman pitää.