Windows 8 – ei kiitos



Aikaisemmin kävin läpi Windows 8 asennusta ja uusia tuulia 90 päivän kokeiluversiolla. Nyt on koneeseen saatu ujutettua kokonainen Enterprise versio ja uutta käyttöjärjestelmää jopa hetken aikaa käytettyä. Eipä ole mikään muuttunut sitten viimekerran, paitsi että tuomio on valmis. W8 on väliinputoaja, jonka käyttöä ei juuri voi suositella. Harmi sinänsä, koska potentiaali olisi tietyiltä kanteilta katsottuna.
Minulla pyörii W8 HP:n pienessä 2540p mallin kannettavassa. Windows 7 toimi ihan kiitettävästi kyseisessä vekottimessa, mutta vajaa kuukauden käytön jälkeen W8 tuntuu repivän raudasta enemmän. Toki täytyy ottaa huomioon, että W7 oli ollut käytössä jo jonkin aikaa, joten puhdas W8 asennus itsessään on varmasti nopeutta tuova. Kuitenkin esimerkiksi koneen käynnistyminen tapahtuu sutjakkaammin, kuin vastaavalla koneella juuri asennettu W7.
Pahin ongelma on kuitenkin uusi moderni UI, eli Windows 8 tablet laitteille suunniteltu käyttöliittymä. Se ei toimi juurikaan työpöytäkäytössä. Tietokone -lehti lainaa jutussaan Jakob Nielsenin blogi kirjoitusta ja teksti on varsin osuvaa. Uusi UI avautuu ensimmäisenä, mutta itse käytän käytännössä jatkuvasti vanhan tyylistä ulkoasua. Ohjelmat on nakuteltu kiinteäksi alapalkkiin, jotta minun ei tarvitse käydä modern UI:n puolella. Uusi UI ei tuo juurikaan mitään hyödyllistä lisää käytännössä. Ohjelmien ikkunoita (kun ohjelma on avattu) ei voi järjestellä mielensä mukaan vaan ohjelma aukeaa aina full screen moodissa. Halutessaan voi jakaa puoliksi kaksi ohjelmaa tai 1:3 suhteella, mutta eihän tässä ole juurikaan järkeä.
Paljon toivoisin myös haku toiminnon parantamista. Windows nappi + kirjoitus toimii edelleenkin, mutta haussa näkyy ensimmäisenä ohjelmat. Jos ohjelmia ei löydy, niin Windows vain ilmoittaa siitä. Miksi se ei voi hypätä suoraan asetuksiin, jotka ovat haussa seuraavana? Alla havainnollistaminen cover sanalla. Joudun hiirellä tai näppäimistöllä liikkumaan ”Settings” – välilehdelle, jotta löydän halutun asetuksen muuttamisen. Windows 7 versiossa sama onnistuu painamalla Windows nappi + kirjoittamalla ”cover” + painamalla enter ja olen jo asetuksen valinnassa.

Apps valikossa ei löydy tuloksia.

Settings tuottaa tuloksen, mutta sinne täytyy erikseen navigoida.

Asetusten muuttaminen tapahtuu kuitenkin vanhalla puolella.

Uusi UI on käytännössä turha välietappi perus toiminnallisuuksia käytettäessä. Asetuksia voi muuttaa UI:lle suunnitellulla käyttöliittymällä, joka tosin aukeaa varsin hitaasti. Control Panelin kautta onnistuu myös asetusten muokkaaminen vanhaan tyyliin. Toiminnallisuudet on siis olemassa kahteen kertaan työpöytäkäyttöön suunnitellusti vanhaan tyyliin ja uuden UI:n mukaisesti kosketusnäytölle optimoituna. Miksi ihmeessä nämä piti kuitenkin tuoda samaan pakettiin? Toki olisi voinut tuoda hyvinkin, mutta olisi pitänyt säilyttää edes optio uuden käyttöliittymän vapaaehtoisesta käytöstä. Sille kun ei varinaista syytä ja hyötyä ole näppäimistön sekä hiiren kanssa.
Tällaisenaan W8 tulee olemaan surkimus ja W7:sta on tulossa uusi XP, joka on valtaosassa koneita vielä vuosien päästä. W8 luo odotukset jo W9:n, joka tulee Windows 7:n sekä Vistan tapaan olemaan korjattu ja kenties toimiva versio W8:sta.