Nintendo Wii U

Wii U on ollut nyt tovin käytössä ja koneella on tullut pelattua ZombiU, Rayman Demo ja Nintendo Land -pelejä. Sisältöä on hieman tullut tutkittua muutenkin ja nyt on jonkinlaisen tuomion aika.



Aloitetaan hyvillä asioilla:
GamePad on mielestäni mukava ja erilainen piristys pelaamiseen ja sitä tullaan todennäköisesti matkimaan jollain tavalla muidenkin toimesta. Nintendollehan kosketusnäyttö ei ole uutta, koska se on ollut taskukone DS:ssä jo pitkään. GamePad on mukavan kevyt ja käyttökelpoinen laite, kun sitä käytetään oikealla tavalla. ZombiU osoitti mielestäni järkevää käyttöä Padille ja se syvensi pelikokemusta hienosti. Nintendo Land puolestaan rikastaa kokemusta valtavasti näyttämällä kuinka monella eri tavalla ohjainta voikaan käyttää ja etenkin usean pelaajan kanssa samassa huoneessa.
Miiverse on ideana erinomainen! Kyseessä on eräänlainen Nintendo Wii U:n sisäinen Facebook. Kun käynnistää Wii U:n, TV ruudulle tulee heti kokoelma koneella olevia Wii kanavia ja pelejä, joiden alle kerääntyy muiden pelaajien hahmoja. Syvemmälle omaan kanavaan pääsee haluttua ohjelmaa tai peliä painamalla ja eteen avautuu Facebookin tyylinen seinä. Seinälle tulee muiden pelaajien kommentteja sekä piirustuksia pelistä. Siellä voi kysyä myös apua kyseiseen peliin screenshotien kera.

Peleissä Miiverse voi toimia myös sisäisesti kuten Nintendo Landissa. Pelin oma aukio täyttyy alun jälkeen muilla pelaajilla ja heidän puhekuplissa olevilla kommenteilla. Hauska idea ja mielellään odottaa mitä Miiversen kehitys tuo tullessaan. Etenkin padin kosketusruutu ja kynä näyttävät tuoneen uuden taiteilijakunnan esille.

Zombi U:n Miivarse kanavan etusivu.
Pro Controlleria ei ole päässyt juurikaan kokeilemaan, koska pelien täytyy sitä erikseen tukea. Raymanin Demossa ohjain oli tuettuna moninpelissä ja se tuntui varsin hyvältä kädessä. Erittäin lähellä Xbox360:n ohjainta, mutta oikean tatin ”väärä” sijoitus nappeihin nähden tuo hieman tuskaa. Tottumus kysymys kuitenkin ja muutaman väärän painalluksen jälkeen sormet löytävät taas oikeille napeille, joten erilainen nappiasettelu ei ole riittävä mielestäni tuomitsemaan ohjainta. Täytyisi päästä sitä käyttämään enemmän.

Pro Controller.
Entäs ne pahat asiat?
Hitaus. Wii U on todella tahmainen lataamaan. Jo pelkästään koneen asetuksiin pääseminen kestää ainakin 15s ja sama toistuu ihan mitä tahansa tehdessä. Aina ladataan ja odotetaan, vaikka sitten pelistä tai ohjelmasta paluuta päävalikkoon. Valkoinen latausruutu, joka pimeässä huoneessa on varsin kirkas ja ikävä, ilmestyy jatkuvasti eteen. Huomaa että koneessa on laskentatehossa säästelty tai sitten ohjelmisto on vielä todella pahasti vajaa. Nintendo on jo luvannut kevään ja kesän aikana kaksi järjestelmäpäivitystä, joten toivottavasti latausajat lyhenevät.

Toisaalta huomasin hiljattain, että ei esim. Sonyn PS3:lla Storeen pääseminen kestä yhtään sen vähemmän. Nykyisin ehkä jopa enemmän aikaa, mutta kyllä uudelta raudalta odottaisi Nintendon puolesta sulavampaa toimintaa.

Loading…
Nintendo ID. Sinällään nykypäivää, että Wii:n ystäväkoodista on päästy eroon ja kaverin voi hakea nimimerkillä. Lukeman mukaan eShopista tehdyt ostokset ovat kuitenkin konekohtaisia, eivätkä tunnuskohtaisia. Toivottavasti Wii U on kestävää rautaa, tai muuten varmaan menettää kaikki ostokset?
Aluksi luulin, ettei koneeseen voi tehdä Mii hahmoa ilman, että luo samalla Nintendo ID:n tilin verkkoon. Tämä kuitenkin osoittautui vääräksi ja Mii hahmon voi luoda erikseen koneelle ja jättää liittämättä se Nintendo ID tunnukseen. Olisi kuitenkin kivaa päästä omalla hahmolla pelaamaan myös kaverin koneella, eikä tehdä aina uutta hahmoa. En ole varma onko tämä mahdollista, mutta toivottavasti Nintendo on sen ymmärtänyt tehdä.
Kone toki sisältää myös guest hahmoja, jotka ovat Nintendon tekemiä, mutta niiden muokkaamiseenkaan ei ole löytynyt mitään keinoa. Näitä hahmoja käyttämällä saa eteen jatkuvasti muistutuksia, etteivät pelitiedot tallennu näille hahmoille. Kirjautuminen, hahmot ja tunnukset tuntuvatkin jotenkin hieman sekavilta.
Tallennustila. Premium mallin 32 GB ja Basic mallin säälittävää 8 GB tallennustilaa on vaikea ymmärtää. En haluaisi koneeseen mitään ulkoista kiintolevyä, joten mahdollisesti muistikortin hankkiminen on pakollista jossain vaiheessa. Tilan puute tulee olemaan valtava, kun päivityksiä peleihin tulee näköjään ihan hyvää tahtia. eShop kauppapaikasta on myös isoja kokonaisia pelejä tarjolla. Yksi iso peli täyttää helposti puolet tilasta, koska järjestelmä vie jo useamman gigan itselleen. Tallennustilan puute yhdistettynä tahmeaan käytettävyyteen riittää kyllä ajamaan pelaajat Microsoftin ja Sonyn konsolien kimppuun.
eShop voisi kuulua myös positiivisiin, koska se on toteutettu varsin tyylikkäästi ja navigointi on helppoa. Ikävä seikka löytyy K-18 merkinnän saaneista peleistä, joiden tietoja ei voi edes katsoa päivällä tai illalla. Ainoastaan yön pimeinä tunteina, koska Nintendon päämaja on Saksassa ja siellä on naurettavat lait pelien myynnin suhteen. Onnea vaan Nintendolle huippupelien myytiin, koska nehän ovat järjestäen K-18.

eShop etusivu.
Trine2 pelin tietosivu, josta hoituu osto myös euroilla.
Assassin’s Creed 3:n tietojen katsominen ei onnistu illalla.
Saavutukset loistavat poissaolollaan. Vaikka en itse niistä kamalasti välitä, paitsi joidenkin todella hyvien pelien kohdalla, niin monelle ne ovat tärkeitä. Ihmettelen kovasti ettei niitä ole tuotu Mii hahmojen kylkeen tai vaikka rintanapeiksi hahmoon.
Yhteenvetona voisi todeta, että Wii U täyttää paikkansa Nintendon laitteena. Se tuo Nintendon tyyliin uusia tuulahduksia pelirintamalle, mutta samalla pitää Nintendon kilpailussa omassa sarjassaan. HC pelit pysyvät edelleen muilla koneilla ja Wii U:lle hankitaan vain yksinoikeuspelit, eli lähinnä Nintendon omat tekeleet. Pikmin 3, Zeldat, Metroid ja kunnon 3D Mario ovat odotuslistallani. Todennäköisesti Wii U tulee olemaan olohuoneen partykone, sekä Nintendon pelien pelaamiseen tarkoitettu laite, eikä siihen oikein muusta ole. Partypelejä ja DLC:tä esimerkiksi Nintendo Land peliin toivoisi kovasti, koska GamePad on vahvoilla Nintendo Landin esittelemissä pelimuodoissa. Nintendo on Nintendo, eikä se muuksi taida muuttua. Wii U kuuluu olohuoneeseeni ja hankin sille ehdottomasti kiinnostavat pelit, mutta pääasiallisena pelikoneena pysyy edelleen muut konsolit.