Pitkin internetin ihmeellistä ja todella karua maailmaa on välillä esillä naisten asema pelialalla ja pelaajina. Alkuvuodesta Yle Puheen juttu naisten pelaamisesta sekä pelialalla olemisesta hyvänä esimerkkinä. Juttu on kuunneltavissa Yle Puh -sivuilla.
Aiheen ongelma on ilmeisesti varsin yleinen, vaikka en sitä miehenä olekaan kamalasti huomannut. Kovasti kuitenkin mietityttää mistä kyseinen käytös oikein johtuu? Miksi netistä on tullut sellainen kuin se on? Vain miehille tarkoitettu ja naiset eivät saisi olla siellä, keskustella tai pelata?
Ylipäätään internetissä ja sitä kautta varmasti myös pelaamisessa kiusaaminen on vakava ongelma, jonka kuitenkin annetaan tapahtua. Siihen ei juuri millään tavalla puututa, eikä käsitellä mediassa. Jääkiekossa tapahtuvat väkivaltaisuudet ovat nousseet kovasti esille viimeaikoina ja jääkiekossa on törkeästä käytöksestä sekä kielenkäytöstä jaettu rangaistuksia niin kaukalon ulkopuolella, kuin sen sisällä jo pelin aikana. Toisaalta ei kaikkea tapauksia tuomita lainkaan. Esimerkkinä MM -kiekkoa hieman seuranneena Venäjä – Suomi pelissä jopa videolta jälkikäteen on katsottavissa, kuinka venäläispelaaja murjoo niin maalin edessä olevaa suomalaispelajaa, kuin vaihtoaihtiossa seisovaa. Ei tainnut tilanteesta seurata mitään, koska sitä ei juuri sillä hetkellä tuomari havainnut? Ongelmia ei havaita kun ne ovat päällä ja jälkikäteen ei viitsitä tehdä mitään? Mistä nettiin saataisiin rangaistukset solvaavaan käytökseen?
Yle Puheen jutussa käsiteltiin asiaa MMO –pelien kautta, jossa jatkuva kanssakäyminen muiden pelaajien kesken sekä ryhmissä on tiiviimpi osa pelaamista. Oma kokemukseni massiivimoninpeleistä rajoittuu vain yhteen peliin, Final Fantasy XI, jota pelasin aikanaan 4 -5 vuotta. Puhetta ja draamaa pelissä niin oman ryhmän kanssa, kuin kilpailevien ryhmien välillä oli valtavasti, mutta en muista kohdanneeni Ylen jutussa olevia esimerkkitapauksia tai mitään siihen verrattavaa juuri naisia kohtaan. Osa omasta ryhmästä oli naisia ja yhtä tärkeässä osassa, kuin miehet. Vastaavanlainen viestintä toki on yksityistä, joten eihän siitä muut tiedä, elleivät sitä kokevat asiasta kerro. Miksi sitten ei kertonut, jos asiaa tapahtui? Koetaanko se jotenkin nolona tai halutaanko vain välttää sitä huorittelun määrää, joka asian esiin nostamisesta todennäköisesti seuraa? En sitten tiedä olisiko syynä ollut pääsääntöisesti japanilainen serveri. Onkohan japanissa vastaavaa ongelmaa?
Peliala on kovasti nostamassa päätään suomessa ja siitä on jopa puhuttu uutena Nokiana. Toivottavasti jatkuvasti laajenevan ja yleistyvän pelaamisen kanssa opitaan elämään paremmin sekä siihen suhtaudutaan yhtenä viihteen muotona. Pääsääntöisesti kaikki sitä kuitenkin jollain tavalla tekevät ja kyllä, MYÖS naiset.
Yle Puheen jutun mukaan 79 % suomesta pelaa ja keski-ikä on 37 vuotta. Kyseessä ei ole vain miesten harrastus vaan 40 – 49 vuotiaista naisista 72 % pelaa digitaalisia pelejä. Myös vanhusten pelaaminen on kasvussa. 70-75v naisista 29 % pelaa digitaalisia pelejä. Alle 40 vuotiaista miehistä 97 % ja naisista 89 % pelaa. Pelaaminen onkin paljon suositumpaa kuin Yle Puheen jutussa olleet esimerkit, elokuvissa ja teatterissa käynti. Kulttuuriin erilaisia avustuksia menee miljoonia euroja, mutta kuinka paljon peliala saa? Tietääkseni ei kovinkaan paljon tai ei mitään, ja pelialan koulutukseen on vasta viimevuosina alettu panostamaan.
Mitähän tapahtuisi jos vaikka Assemblyt järjestettäisiin vain naisille tai Global Game Jam saisi rinnalle vain naisten tapahtuman. Millaisia pelejä siellä pelattaisiin tai mitä pelejä saataisiin aikaan? Tuomittaisiinko pelit heti, koska ovat vain naisten tekemiä?
Usein peleissä kuvataan naiset isorintaisina ja vähäpukeisina. Dead or Alive tappelupelisarja on tullut tunnetuksi rintojen fysiikkamallinnuksesta, joskin ei kovin realistisesta. Seksi ja väkivalta ovat se mikä myy ja se on näkynyt vuonna 2012 vanhojen upeiden pelisarjojen toiminnallisempana otteena. Vanhat fanit eivät siitä pidä, mutta fakta on edelleen se, että pelit ovat bisnestä ja niitä tehdään rahan vuoksi. Jos ympäristö ja media lietsovat väkivaltaisia ja seksistisiä uutisia, niin eikös silloin vääjäämättä niitä seuraavien mielenkuva ala pidemmällä juoksulla täyttymään näistä asioista? Silloin se on se mitä halutaan nähdä ja sitä myös kulutetaan ostamalla.
Vaikea asia ja paljon pohdintaa. Mitä sinun mielestä pitäisi tehdä vai pitäisikö mitään? Onko peliala, internet ja pelaajien kielenkäyttö hyväksyttävää? Korjaako aika tämän ongelman, kun täysin pelien keskellä olevat kasvavat sukupolvet varttuvat aikuisiksi vai pahenevatko ongelmat, jos lapset elävät nykyisessä maailmassa kaiken kiusaamisen, haukkumisen ja solvausten keskellä. Onko huora pian enää huora ja jos raiskauksen saa tuosta vain suorittaa pelissä, niin saako sen pian tehdä myös viereisessä puistossa?
Median, vanhempien, yhteiskunnan, miesten, naisten, pelintekijöiden, pelaajien ja ennen kaikkea asenteiden pelaamista kohtaan on muututtava. Kaikki eivät kuitenkaan ole pahoja ja ilkeitä. Ikävä tosiasia internetin maailmassa on myös se, että idoottimaisimmat henkilöt ovat niitä äänekkäimpiä, jotka ajavat helposti muut pois ympäriltä ja hautaavat heidän äänen alleen.
Anita Sarkeesian on esimerkki naisiin kohdistuvista kauheuksista, kun hän halusi Kickstarter rahoituksella saada aikaan videosarjan, joka käsittelee naisia peleissä. Sarjaa on kuitenkin jo julkaistu ja ensimmäinen osa on katsottavissa alla. Lisää aiheesta löytyy mm. http://www.feministfrequency.com/
Olisiko uusi Zelda sitten hienompi tai houkuttelevampi, jos Linkin sijaan Zelda pelastaisi maailman ja siinä sivussa Linkin, eikä toisinpäin? Tai ihan vain Link ja Zelda seikkailisivat yhdessä, eikä Zelda joutuisikaan pulaan? Kenties, mutta tietyt asiat ovat ehkä myös jo tunnusomaisia tietyille sarjoille. Mario ja Link ovat vain ikuisia sankareita, jotka pelastavat prinsessan. Onko se jo pyhää, eikä siihen saa koskea? Täysin uuden IP:n luominen puolestaan on aina riski, eikä vähiten siksi, että asiat olisivat totutustua päälaellaan.
Tutkimuksesta meinattiin jättää naiset pois ja olikohan Tomb Raiderin uusinta versiota ei meinattu tiettyjen tahojen toimesta julkaista ollenkaan, koska kyseessä oli naishahmo päähenkilönä. Peli on kuitenkin yksi hienoimpia pelejä viimaikoina ja nimenomaan Lara toi sen hienon tunnelman peliin naisena.
Pelaamista pidetään edelleen valtayleisössä ja mediassa nuorten poikien syrjäytyneenä harrastuksena. Sitä se ehkä saattoi joskus ollakin ja nuoret miehet myös tekivät pelit. Tuloksena oli se mikä miehiä kiinnostaa. Alaston pinta, valta, isot rinnat jne. Tämä näkyy myös peleissä edelleen, vaikka puolet pelaajista on lukujen mukaan naisia. Nämä tuotteet kuitenkin myyvät, vaikka ovat täynnä seksiä ja väkivalta. Miksi se myy, jos kerta naiset on esitetty väärin tai esineellistetty peleissä? Eiköhän miljoonamyynnit osoita myös sen, että naisetkin ostavat kyseisiä pelejä? Varsinkin kun samat sarjat myyvät vuosi vuodelta enemmän, joten uusia pelaajia täytyy tulla mukaan kokoajan ja joukossa varmasti myös naisia.