Tulevaisuus Helsingin Messukeskuksessa

Kyllä se on jälleen todettu. Aika kuultaa muistot. Onhan se tietysti myös mahdollista, että suomalainen messukulttuuri on jonkinlaisessa taantumassa talouden vanavedessä.

Omissa muistoissa on vielä muistaakseni GameWorld-nimellä kulkeneet pelimessut Helsingin kaapelitehtaalla. Noihin kokoonnuttiin kavereiden kanssa, jotka olivat tulleet tutuksi keskustelufoorumeilta tai chat-kanavilta. Pääsi näkemään bittiverhon takana olevia ihmisiä oikeasti ja testailemaan uutuuspelejä ja laitteita samalla. Lisäksi oli paljon kilpailuja, joista oikeasti pystyi pelaamalla voittamaankin uutuuslaitteita. Messut olivat hienoja kokemuksia nuorelle pojalle, joten jostain se sama pieni into vielä kumpuaa, kun vuotuiset Digiexpot ja nyt ensimmäistä kertaa nimellisesti ainakin eriytetty GameXpo starttasivat Helsingin Messukeskuksessa.

Perjantai on ehdottomasti paras messupäivä, kun ihmisiä ei ole vielä liikaa. Ehtii siis kokea jopa asioita, eikä aika mene jonottamiseen. Messut siis edelleen vetävät väkeä, mutta osittain tietysti siksi, että samaan aikaan on useita muita messuja menossa. Pientä taantumaa ainakin perjantain osalta oli havaittavissa tai jostain syystä messut tuntuivat aikaisempaa rauhallisimmilta.

Isoimpana edelleen samana aikaan pidettävä Skiexpo, joka paistaa heti silmään halliin astuessa. Se näkyy selvästi ja vaikka GameXpo on hieno nimenä, niin peliosastoja saa oikeasti etsiä. Aluksi näin talviurheilua osastoja ja eksyin kiertelemään toiselle puolelle Messukeskusta etsiessäni pelipuolta. Lopulta se löytyikin Ski- ja Digipuolen takaa ajettuna omaan nurkkaansa. Mikään ei siis käytännössä ollut muuttunut ja pelialueet olivat suhteellisen pieniä osastoja. Toisaalta eipä tarvitse kovin paljoa pyöriä, jotta tarjonta pelaamisen osalta on nähty.

Ns. tosipelaajalle messut eivät nykymuodossaan paljon tarjoa. Joitain uutuuspelejä pääsee toki ensimmäistä kertaa kokeilemaan ja vaihtelevia messutarjouksia laitteista ja peleistä metsästämään. Rahaa kannattaakin varata mukaan, vaikka korttimaksut onnistuvatkin lähes kaikkialla. Keskustelutilaisuudet, isolta tapahtumalavalta kilpapelaamisen seuraaminen ja kavereiden näkeminen ovat kuitenkin messujen parasta antia. Satunnaiselle perheelle digipuoli tosin tarjoaa kuitenkin ikkunan erilaiseen maailmaan. Erityisesti VR on tänä vuonna esillä ainakin Viven ja Sonyn PS VR:n muodossa. Niihin jonoa olikin jo perjantaina ja messut antavatkin pienen kurkistuksen siitä ikkunasta ja pääsyn näkemään miltä se tulevaisuus oikeastaan näyttää.

Vaikka minulle messut eivät lopulta enää nykyään kovin paljoa tarjonneet, niin kyllä siellä piipahtaminen tarjoaa aina edes sitä jotain. Harvemmin tavattavien tuttujen kanssa jutteleminen ja ihan vain pitkästä aikaa näkeminen tarjoaa sitä pientä yhteisön kaipuuta menneestä ajasta, jolloin yhteen kokoontuminen nimenomaan messuja varten oli se juttu.

Messut Helsingin Messukeskuksessa auki vielä lauantaina ja sunnuntaina:

lauantai 5.11. klo 9-19
sunnuntai 6.11. klo 10-17